2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fókuszban a tajga és a medvevadászat

2013. április 30. kedd, 18:26
Címkék:

A szibériai testvérvárossal, a 320 ezer lakosú Szurguttal 1999 óta van kapcsolata Zalaegerszeg önkormányzatának. Ez a kapcsolat az elmúlt évtizedben egyre szorosabbá, barátivá vált, és a két város képviselői szinte minden évben találkoznak egymással. Április 17-20 között a város vezetői, Gyutai Csaba polgármester, Doszpoth Attila alpolgármester és az Egerszegi Sport-és Turizmus Kft. ügyvezetője, Kugler László vett részt Szurgutban idegenforgalmi és befektetői találkozókon. A részletekről Doszpoth Attila alpolgármester tájékoztatta lapunkat, kiemelve a kettős célt, ami a programokat jellemezte.

szurgut 1

                                                                                            (Illusztráció)

Szurguti látogatáson a zalaegerszegi városvezetők

- Az egyik legfontosabb cél a turisztikai együttműködés tovább fejlesztése, ennek jó alapja, hogy az elmúlt évben szurguti gyerekek nyaraltak nálunk, nagyon jól érezték magukat, és ezt a pozitív élményt hazavitték. A másik, hogy szélesebb körben is elmondhattuk, a turisztikai elképzeléseinket, melyhez partnereket, esetleg befektetőket keresünk. A testvér önkormányzat szervezett nekünk találkozókat. Két alkalommal találkoztuk szakemberekkel az ottani kamarában és két nagyüzemben, egy olajipari és egy energetikai cégnél is látogatást tettünk - fogalmaz Doszpoth Attila.

Bemutattuk Zalaegerszeget, a város hagyományait, a lehetőségeinket, gazdasági, turisztikai elképzeléseinket, egy csomag keretében. Ezeket érdeklődéssel fogadták. Érdekességként említem, hogy mindkét vállalat nagy hangsúlyt fektet dolgozóinak pihentetésére, az egyik például kötelezően négyévenként külföldre küldi pihenni munkatársait. Nemzetközi pályázatot írnak ki helyszínekre, és ez alapján választják ki, hová mennek a cég emberei. Az idei győztes Görögország volt. Mi már a 2014-es előkészítéssel tudtunk foglalkozni és a következő időszakban elemeznünk kell a kiirt pályázatot is. A találkozókon kidomborítottuk, hogy Zalaegerszeg jó helyen fekszik, nem csak kelet-és nyugat kapuja, hanem központja egy egészségügyi, termálvízre alapozó régiónak. A gyerekeknek szánt programok mellett a felnőtteknek például Európai látványosságot is tudunk kínálni, például egy bécsi kirándulást.

szurgut 2

Beszéltünk minden alkalommal a gébárti komplexum fejlesztésének lehetőségeiről, és arról, hogy befektetői társakat keresünk egy szállodaépítéshez. Azt tapasztaltam, hogy jelenleg a turisztikai lehetőségek iránti kíváncsiság előbbre tart a befektetőinél. Aztán a szurguti partnereink is elmondták, hogy ők mit tudnának nyújtani számunkra. Felhívták a figyelmünket a medvevadászatra, a Tajga szépségére és egyéb turisztikai lehetőségeikre. Kérték, közvetítsük itthon a kínálataikat. Minden találkozón a kölcsönösséget hangsúlyoztuk, és a kulturális kapcsolatokon, a barátságon túl az üzletről beszéltünk.

Vittünk kóstolóba kuriózumokat: aszalt szilvát, mézet, kecskesajtot, mangalica kolbászt, zalai bort, pálinkát. A termékek nagy sikert arattak, ezért felvetődött, hogy a moszkvai magyar kereskedőházon keresztül esetleg Szurgutban ezeket - ha nem nagy mennyiségben is - de lehessen kapni.

Doszpoth Attila elmondta, pozitív élményekkel tértek haza, és a szerzett tapasztalatok alapján, most a részletek kidolgozásán van a hangsúly.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK