2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fókuszban a Hepatitis C

2014. július 28. hétfő, 17:43
Címkék:

A Hepatitis Világnap (július 28.) alkalmából az idén ingyenes Hepatitis C vírus szűrőkampányt hirdetett programul a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete. A figyelemfelhívó, felvilágosító jellegű rendezvényt a kettő Hepatológiai Centrummal (országosan 30 van) rendelkező Zala Megyei Kórházban is megtartották. A szakmai segítséget az egészségügyi intézmény Fertőző Osztálya biztosította. A kezdeményezés sikeres volt, 90 teszt vizsgálatot és 89 HCV negatív személyt dokumentáltak a délutáni záráskor.

h-szures 1

- A Hepatitis C vírust szűrtük a mai napon. Ezt a kórokozót először 1989-ben mutatták ki, és Magyarországon 1992 óta kezdődtek a véradások során az ezzel kapcsolatos ellenőrzések. De civil kezdeményezésű szűrés a mostani az első – mondta Csitos Józsefné, infektológiai vezető ápoló, a VIMEZ (Vírusos Májbetegek Egyesülete Zalaegerszeg) elnöke, aki Hajas Bernadett szakasszisztenssel együtt végezte a gyors teszteket.

- Mennyire elterjedt betegségről beszélünk?

- Magyarországon a becsült adatok szerint 70 ezer Hepatitis C és közel ugyanennyi B vírus fertőzött van. Az utóbbi ellen van védőoltás. Magyarországon 1999 óta oltják a 14 éves korosztályt, illetve az egészségügyi dolgozókat, egészségügyi szakközépiskolásokat 1996-tól. Jó hír, hogy van oltás, rossz viszont, hogy nagyon könnyen, szó szerint egy csepp vérrel képes fertőzni. A C vírus ellen nincs védőoltás, csak gyógyszeres, illetve kombinált kezelés, viszont nagyobb mennyiségű vér okozza a fertőzést. Szintén vérrel és szexuális úton fertőz még a D vírus, széklettel pedig az A és E vírus. A C vírus a véren kívül testnedvekkel (nemi út, nyál) terjed.

- Hogyan kezdődött a vírusos hepatitisek története?

- Transzfúzió, műtét, szülés, művese kezelés alkalmával, amikor még nem ismerték és nem is szűrték ezt a vírust. A HCV betegségnek hosszú a lappangási ideje, akár 15-20 év tünetmentesen, a kimenetele pedig májzsugor.

- Hogyan veheti észre valaki tünetek nélkül, hogy fertőzött?

- Véletlen laborvizsgálattal. Ugyanis a vírusnak vannak nyugalmi és aktív időszakai. Ha valaki éppen ebben az utóbbi esetben van laborvizsgálaton, akkor az kimutatja. De minél előbb felfedezzük a betegséget, annál könnyebb a kezelés. A C vírusra tavaly nyár óta van kombinációs terápia, amely akár egy évig is tarthat. Cél a vírusmentessé tétel és a máj regenerálása.

- Ez utóbbira mennyire van esély?

- Ha a máj egyharmada működő képes, az elég az élet fenntartásához.

- Végleges gyógyulást hoz – e a gyógyszer?

- Erről az egész világon nincs még adat. Most tanuljuk ezt a kezelést a betegekkel és a mellékhatásokkal együtt. 30 fertőzöttnél alkalmaztuk, nagyon jó eredménnyel, de hogy végleges lesz –e a gyógyulás, azt nem tudjuk.

- Milyen korosztály vett részt a mostani szűrésen?

- Többségében az 50-60 évesek. Fiataloknál a tetoválások, piercing, drog használat vagy a szabadosabb nemi élet jelenthet rizikót, de akár az akupunktúrás kezelés, 1992 előtti, tehát nem szűrt vérátömlesztés. A fiatalokat nehezebb megszólítani, ezért is tervezem, hogy ősztől felvilágosító órákat tartanék a középiskolákban.

- Melyek a leggyakoribb tévhitek a betegséggel kapcsolatban?

- Nincsenek tisztába a terjedési móddal, s ezért gyakran kiközösítik, megbélyegzik a beteget, aki ezért elveszti a társas kapcsolatait, munkahelyét. Ez ellen mindenképpen szeretnénk szót emelni, ahol csak lehet.

- Gondolom ebben az egyesület sokat segít.

- 2005-ben alakult a VIMEZ, amikor megnőtt a betegek száma és szükségessé vált a kezelések, mellékhatások, egyéb információk megbeszélése. A klubban negyedévente szakmai előadások hangzanak el, szükség esetén jogi segítséget keresünk közösen. Több mint 50 tagunk van, ennek fele aktívan részt vesz az egyesületi életben. Kirándulásokat, kulturális programokat is szervezünk, s Martonné Lakos Klára révén, aki az országos egyesülete elnökségi tagja, első kézből tudjuk az országos információkat.

- Mi a mai nap konklúziója?

- Nagy siker a részvételi arány. Nyolcvankilencen nyugodtan mehettek haza, egy esetben pedig pozitív lett a teszt, számára kezdődhet a kivizsgálás.

- A kórház mennyire volt partner?

- Teljes mértékben, de nemcsak most, hiszen a klub találkozóknak is itt van a helyszíne.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK