2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Felújítás ünnepe múltidézéssel

2015. május 10. vasárnap, 14:21
Címkék:

Közel négyszáz millió forintos beruházás befejezését ünnepelték a Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend tulajdonában és fenntartásában álló Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. Az uniós projekt a homlokzat és padlásfödém szigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint az épületgépészet korszerűsítését tette lehetővé.

mindszenty net3

Energetikai beruházás a Mindszenty-iskolában

A program szentmisével kezdődött, majd a diákok múltidéző műsorával folytatódott az intézmény tornatermében. Az összeállításban többek között felidézték, hogy Mindszenty József zalaegerszegi plébánossága idején kezdeményezte a Notre Dame női szerzetesrend letelepedését, melynek köszönhetőn 1929-ben megkezdte működését a leányokat nevelő elemi, polgári iskola, a tanítóképző és a 100 fős internátus.

A közel 99 éves Farkas Béláné Hevesi Zsófia még ebben az intézményben nevelkedett. Köszöntőjében arról beszélt, hogy az almamáter valláserkölcsre, tartásra, embertársai megbecsülésére, a természet, a haza és szülőföld szeretetére, szilárd ismeretekre, hivatástudatra, az Istenben vetett bizalom révén a nehézségek elviselésére tanította. Áldott emlékű tanárai nagy szeretettel párosult szigorral nevelték a katolikus iskola minden tanulóját. Mindenkinek használni, senkinek sem ártani – erkölcsi útmutatásuk vezette végig élete során.

mindszenty net4

Balaicz Zoltán polgármester beszédében hangsúlyozta, Zalaegerszeg számára rendkívül fontos a történelmi keresztény egyházakkal való együttműködés, melynek számos tanújelét adta az önkormányzat az elmúlt huszonöt évben. A 390 millió forintos beruházás támogatása azt mutatja, nemcsak az önkormányzatnak, de az államnak is törekvése az intézményre való odafigyelés. A polgármester beszélt arról is, hogy a projekttel nem ért véget a felújítás az egyházi működtetésű iskolában, mert az önkormányzat a kérésnek eleget téve kibővíti a Zárda utca felöli parkolót a jövő évben. Emellett segítik az új tornacsarnok és vívóterem megépítését is. Utalt továbbá a Mindszenty Zarándokközpont és Múzeum tervezett létesítésére, valamint a Szent Család Óvoda jövő évi felújítására.

Vigh László országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott, a katolikus iskola működése áldás a városnak, az oktatási rendszernek, valamint minden tanulójának és tanárának.

mindszenty net2

Csordás Róbert, a Mindszenty-iskola igazgatója a beruházásról elmondta, a KEOP pályázaton 331 millió forint uniós támogatást nyertek, amit a magyar állam 60 millió forinttal egészített ki. Az egyházi épületek örökségvédelmi pályázata révén hat millió forintot kaptak. Mint mondta, küzdelmesen telt el az elmúlt egy év, mert a tanítás végig zajlott a munkálatok ideje alatt. Ma már érzik a beruházás jótékony hatását a fűtésköltségek csökkenésében, nemkülönben a komfortérzet növekedésében.

Az átadás ünnepén köszöntőt mondott Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend magyarországi rendfőnöknője is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK