2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Felkészülés a veszélyhelyzetekre

2013. május 11. szombat, 14:36
Címkék:

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület közös szervezésében került sor a Dravis3 projekt nyitó konferenciájára Zalaegerszegen. A horvát–magyar katasztrófavédelmi együttműködés fejlesztését szolgáló program harmadik állomásához csatlakozhatott Zala megye partnerként, így a Dravis3 projekt a teljes horvát–magyar határszakaszt érinti.

Dravis3 projekt – horvát–magyar katasztrófavédelmi együttműködés

Dr. Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese érdeklődésünkre elmondta, a projekt a természeti és civilizációs jellegű katasztrófák kezelésére való közös felkészülést szolgálja a horvát–magyar határ mentén. A megelőzés, a védekezés, a helyreállítás és az újjáépítés mind-mind feladat lehet, éppen ezért a projekt a szakmai együttműködés kiterjesztését, továbbfejlesztését, a határon átnyúló stratégiai tervezést és közös gyakorlatok megvalósítását szolgálja. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, a projekt szakmai jelentősége az, hogy kiterjed a teljes magyar–horvát határszakaszra.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nagyon fontosnak nevezte, hogy Zala megye csatlakozhatott a katasztrófavédelmi projekthez. Mint mondta, ez megteremti az igazgatóság számára a lehetőséget, hogy átvegyék a korábbi projektekben kifejlesztett térinformatikai rendszert, melynek használata a műveletirányításban, vezetési döntések előkészítésében, a káresemények kezelésében kap majd jelentőséget. A mostani projekt keretében pedig kapnak egy fordító programot, mely az írott szöveget horvátról magyar illetve magyarról horvát nyelvre fordítja. Segítségével elkerülhetőek lesznek az esetleges félreértések, melyek kiküszöbölése rendkívül fontos egy éles helyzetben, magyarázta.

A rendezvényt Dr. Góra Zoltán és Miloslav Kneževi?, a Nemzeti Polgári Védelmi Beavatkozási Egység vezetője nyitotta meg. Mindketten kiemelték a közös gyakorlatok fontosságát, valamint a kommunikáció fejlesztését.

Stejpan Behin, Kapronca-Kőrös megye (ami Somoggyal szomszédos) védelmi szakértője azt emelte ki, hogy rendkívül fontos a döntéshozatal gyorsasága például az árvízveszély elhárításában. Horvátországban három vízlépcső is van a Dráván, és ha időben információt kapnak a vízállásokról, meg tudják nyitni ezeket, elkerülendően, hogy a magyar mezőgazdasági területeket elöntse a folyó.

A projekt vezető partnere a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület, a projekt partnerei Somogy, Baranya, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Kapronca-Körös megye és Eszék-Baranya megye, együttműködő partnerek Verőce-Drávamente megye és Muraköz megye. A DRAVIS3 tervezett időtartama 2013. május 1-jétől 2014. augusztus 8-ig tart, a tervezett költség mintegy 298 500 euró.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK