2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Iskolaavató Zalaapátiban

2014. szeptember 24. szerda, 07:08
Címkék:

Közel 803 millió forint uniós támogatási összeget kötött le Zalaapáti önkormányzata 2007 és 2013 között, megszerezve az előkelő első helyet a Zala megyei falvak között. A nagyszerű eredményre és az általa létrejött beruházásokra joggal lehetnek büszkék az itt élők, nemkülönben a település vezetősége egy olyan meghatározó időszakban, amikor egy önkormányzati ciklus lezárul, és egy új veszi kezdetét. Ilyenkor szokás visszatekinteni, mérleget vonni, ahogy meghatározni a kívánt jövőképet is. Vincze Tibor polgármesterrel beszélgettünk.

apati iskolaatad

A jövőt építik – a település fejlesztésével, polgárai megbecsülésével

– Pályázataink sikerének hátterében kemény munka áll, hiszen csak így teremthettük elő a szükséges anyagi forrásokat elképzeléseink megvalósításához. Az eltelt évekre visszatekintve kellő tudást és tapasztalatot szereztünk a projektek tervezésében és lebonyolításában, melyek hozzájárultak eredményeinkhez. Vágyaink, céljaink elérését képviselő-testületünk közös akarata is segítette, ezért haladhatunk előre. Jelenleg is több nagyobb projekten dolgozunk, melyek különböző megvalósítási szakaszban vannak. Az iskola záruló projektjével kezdeném. A Nyugat-dunántúli Operatív Program által támogatott korszerűsítés során egy új épületrésszel, egy közel 300 négyzetméteres közösségi térrel bővítettük az oktatási intézményt, ami nemcsak iskolai, hanem közművelődési célokat is szolgál, fedett helyet biztosítva rendezvényeinknek. A megújult, megszépült iskolánkat a szeptember 21-i Apáti fesztiválon adtuk át ünnepélyesen.

– Holt tart az óvoda felújítása?

– Félidejénél tartanak a munkálatok. A 120 millió forintos, százszázalékos támogatást élvező beruházás során új csoportszoba, tornaszoba és kiszolgálóhelyiségek létesülnek. A negyedik csoportszobában bölcsődei elhelyezést is biztosítunk reményeink szerint 2015. január elsejétől, a szükséges engedélyek beszerzését követően. A kivitelezés október végére fejeződik be.

– Egy újabb szakasszal bővül a kerékpárút is.

– A 2007 és 2013 közötti programozási időszakban elnyert támogatásokból közel négykilométeres kerékpárutat hoztunk létre. Most egy újabb nyertes pályázat közbeszerzési eljárása zajlik. A Béke utcában mintegy 800 méteres új szakasz épül, és kerékpároshíd létesül a Zala folyón. A 180 millió forintos, százszázalékos támogatású beruházás turisztikai jelentőségű, hiszen a létesülő kerékpároshíd öszszeköt majd bennünket a Zala völgyi településekkel, a Kis-Balatonnal és a balatoni régióval. Zalaapátit jelképesen is összekapcsolja a zalacsányi nagyberuházásokkal, továbbá olyan fontos turisztikai központokkal, mint Kehidakus-tány, Zalakaros, Hévíz és Zalaszentgrót.

apati iskolaatad1

– Milyen projekteken dolgoznak még?

– A házi komposztálást népszerűsítjük egy KEOP-projektben. Összesen 280 komposztládát helyezünk ki, melynek csupán az a feltétele, hogy az igénylő részt vegyen egy tájékoztató előadáson. Várjuk még a jelentkezéseket, hiszen önkormányzatunk egy 120 literes, kerekes kommunális edényt is ad térítésmentesen. Egy pályázati kiírás egyedüli megyei nyerteseként térfigyelő kamerarendszert építhetünk ki, melynek kivitelezése most van folyamatban. Az önkormányzat épületének energiaracionalizálását segíti az a gázmotoros kiserőmű, mely a fűtés mellett áramot is termel, biztosítva az egész éves szükségletet. A beruházásra egy német cég mintaprojektjeként került sor.

– Hogyan tekint vissza az elmúlt időszakra?

– Mindenképpen büszkeséggel, hiszen a 2007–2014-es időszak operatív programjaiból a megye falvai között a legtöbb pályázati pénzt, mintegy 803 millió forintot sikerült lekötnünk. Emellett Leader pályázati támogatásból 45 millió forintot költhettünk templomunk felújítására az egyházközséggel közösen. A plébániahivatal 5,5 millió forintból egy koncertorgonát szerezhetett be a közelmúltban. Több mint harmincmillióból újítottuk fel helytörténeti múzeumunkat, valamint vásároltunk egy közösségi buszt. Az önkormányzat és a közalapítvány közös projektmunkájának újabb eredménye pedig a nyolcmillió forintból kialakított rendezvénytér, amit júliusban adtunk át.

– Hogyan tovább? Milyen feladatokat határoztak meg az elkövetkező időszakra?

– Mindenekelőtt a járdák felújításában gondolkodunk, mert kifejezetten erre a célra nem volt pályázati lehetőségünk. Mire megjelennek az új TOP (Területi Operatív Program) kiírások, addigra a Magyar Közút tulajdonában és kezelésében lévő járdákat szeretnénk átvenni. Már évek óta fáradozunk ezért, bízunk benne, hogy megkaphatjuk ingyen. Emellett a csapadékvíz-elvezető rendszer teljes rekonstrukcióját is szeretnénk elvégezni. Egy nagyobb esőzéskor sártengerrel küzdünk, főleg azokon a helyeken, ahol kérésünk, tiltásunk ellenére betemették az árkokat.

– A falu szépítése, fejlesztése mellett fontos tényező a népesség megtartása, a fiatalok helyben tartása.

– Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy segítsük fiataljainkat az önálló élet megkezdésében, családalapítási törekvéseikben. Ezért szeretnénk szociális bérlakásokat építeni. Még 2000-ben készültek tervek, melyeket aktualizálnánk, újra engedélyeztetnénk, mert várhatóan lesznek ilyen támogatási célok TOP-kiírások között. Nyolc-tíz szociális bérlakást alakítanánk ki zöldmezős beruházásban, de barnamezős is szóba jöhet, hiszen van egy használaton kívüli épületünk. Hasonló a helyzet az idősek bentlakásos otthona létrehozása szándékában. Tervek vannak, s ha ehhez támogatást kapunk, zöld- vagy barnaberuházásban is létre tudjuk hozni az intézményt. Az a célunk, hogy a rászoruló lakosainknak helyben biztosítsuk az idősotthoni elhelyezést.

apati ifjupolgarok

– "Iskoláskorúvá" vált idén a babakötvény-program.

– A gyermekeket vállaló családok megbecsülése jegyében képviselő-testületünk 2008-ban indította el a Zalaapáti Ifjú Polgára kötvényprogramot. Az elsők közül, akik akkor babakötvényt kaptak, két kisfiú idén első osztályos lett. A közelmúltbeli ünnepségen ők ketten és tíz óvodába lépő kisgyermek vehette át a "Zalaapáti ifjú Polgára" Óvodás és Iskolás kötvényt és vele együtt a húsz- illetve harmincezer forintos támogatást.

Zalaapáti önkormányzata a település minden polgárára odafigyel. Éppen ezért tartják fontosnak a meglévő munkahelyek megtartását, valamint újak létesítését. A helyi foglalkoztatás bővítését a maguk eszközeivel és befektetők bevonásával kívánják elősegíteni – hangsúlyozta végül Vincze Tibor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK