2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Évfordulós népművészeti kiállítás Lendván

2012. március 03. szombat, 17:40
Címkék:

Ne menjen feledésbe a hetési hímzés címmel kiállítás nyílik a szlovéniai Lendván március 2-án, az idén fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Lendvai Galéria és Múzeumban.

A kiállítás apropója az, hogy az 1920-as évekre eltűnt, kihalt hetési népviseletet és hímzést az 1980-as években Kerecsényi Edit néprajzkutató, zalai és vas megyei népi iparművészek, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet hímző szakkörei feltámasztották, újjáélesztették és most reneszánszát éli, virágzik.

A hetési hímzés és népviselet a térség népi kultúrájának egyik gyöngyszeme, értékes kincse.

A szlovéniai magyarság ezzel a kiállítással ünnepli annak 25. évfordulóját, hogy 15 hagyományőrző hímző szakkör működik a Muravidéken, amelyek több mint 150 asszonyt fognak össze, akik ápolják és fenntartják a hetési népművészetet.

A Lendvai Galéria és Múzeumban ennek tiszteletére több, mint 100 hímző asszony, közel 250 kézimunkájából és népi iparművészeti alkotásaiból nyílik majd a szlovéniai magyarság eddigi legnagyobb szabású néprajzi kiállítása.

A kiállítás alkalmából mutatják be Kepéné Bihar Mária és Lendvai Kepe Zoltán Ne menjen feledésbe, Hagyományőrző hímző szakkörök a Muravidéken című könyvének második kötetét.

A Lendvai Galéria és Múzeum, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet közös kiállítása március 31-ig tekinthető meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK