2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Esztétikus zöldtereket!

2012. március 06. kedd, 14:52
Címkék:

Zöldfelületek rehabilitációja a fejlődő városok tükrében címmel rendezett szakmai napot a közelmúltban Zalaegerszegen a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség (MÖFÖSZ). A város dísztermében rendezett konferencián főleg kertészek, tájépítészek vettek részt, akiket a szervezők nevében Kirrné Feicht Ágnes, a MÖFÖSZ elnöke köszöntött.

Szakmai nap a zöldstratégia jegyében

Gyutai Csaba polgármester a konferenciát megnyitva elmondta: a 30-as években virágos városnak hívták Zalaegerszeget, s az önkormányzat szeretné, ha jövőben is minél több minőségi zöldfelület állnak az itt élők, és az ide látogatók rendelkezésére. Az adottságaink jók, ezért elsősorban nem is a zöldfelületek mennyiségét kell növelünk, hanem azok esztétikai állapotát és kihasználtságát célszerű javítani. Egy város ugyanis attól város, hogy élő, jól működő közösségi terei vannak, s minden korosztály megtalálhatja a számára kedves parkot, vagy közterületet. Az önfenntartó és költséghatékony környezetgazdálkodás érdekében a város Ökováros-programot is kidolgozott, melynek részleteit Jagasics János energiagazdálkodási szakmérnök ismertette. A zalaegerszegi városrehabilitációs programról pedig Dékány Endre önkormányzati képviselő számolt be.

kerteszeti-nap

Elhangzott: 2015-ig az ökováros-program jegyében öt fő projektet kívánnak beindítani, mely tartalmazza többek között a lakó- és gazdasági közösségek megújuló energiahasznosítását, valamint a helyi tömegközlekedés átállítását biometángázra.

Zalaegerszeg zöldfelületi stratégiájáról Horváth Zsuzsanna, a Városgazdálkodási Kft. okleveles tájépítészmérnöke tartott előadást. Mint mondta, országos viszonylatban jó helyzetben vagyunk, hiszen egy főre 20-22 négyzetméter zöldfelület jut, azonban az átfogó és minőségi fejlesztés elkerülhetetlen. Ehhez ad irányelveket a 2010 őszén elfogadott zöldfelületi stratégia, melynek egyik célja az esztétikai érték növelése.

Az elmúlt időszakban számos park és tér megújult már (Széchenyi tér, Kossuth tér, Deák tér), ám a növényállomány sok helyen hiányos, vagy a régi, nem megfelelő fajtaválasztásnak köszönhetően elavult. A cél, hogy a régi örökzöldek helyett inkább virágos, tarka beültetésekre kerüljön sor. Fontos az is, hogy a jövőben megújulhasson a város fontosabb középületeinek környezete is. Ennek első lépéseként a polgármesteri hivatal előtti tér kerül átépítésre.

A stratégia részeként a következő időszakban növelnék a közparkok használati értékét, az egyes közlekedési pályákhoz (körforgalmak) tartozó zöldfelületek mennyiségét és minőségét. Fejlesztésre szorulnak továbbá az oktatási és nevelési intézmények udvarai és az óvodák kiskertjei is. Ez utóbbi helyszín a környezeti nevelés aktív színtere is lesz. A tájépítész elmondta: idén 7 millió forint áll rendelkezésükre ahhoz, hogy tovább szépítsék a belváros környezetét. Így többek között megújul a színház és zsinagóga előtti tér, és új növények kerülnek ki a Deák- és Mindszenty térre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK