2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Épül az idősotthon a Pais-iskolában

2015. július 09. csütörtök, 18:48
Címkék:

Az egykori Pais Dezső Általános Iskolában nyílik meg ősszel a Miasszonyunk Időskorúak Otthona. Az otthont még 1993-ban hozta létre a Notre Dame Női Kanonok –és Tanítórend, aktív szerepet vállalva a város idősellátásában. A rend azonban két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a profiljába kevéssé illeszkedő szociális ellátást 2015 év végével megszüntetik, és inkább az oktatásra koncentrálnak.

pais 2

Önkéntes munkára is számítanak

Így a zalaegerszegi idősotthonnak új hely után kellett nézni. Bá az elmúlt években több helyszín is felmerült, a zalaegerszegi önkormányzat javaslatára végül a Pais-iskola üresen álló épületének egy részét vehetik birtokba. Az egykori iskola falait még gyermekrajzok díszítik, a régi tantermek ajtaján ott áll még a tanárok neve. Az átépítés viszont március óta zajlik. A költségekhez első körben a tanítórend és a város önkormányzata is 60-60 millió forinttal járult hozzá. Menet közben kiderült: a beruházás összege 200 millió forint lesz, így az önkormányzat 80 millió forinttal még támogatta a projektet.

pais 3

Az első ütem ezzel célegyenesbe érkezett, az átépítési munkák jól haladnak, így várhatóan ősszel megnyithatja kapuit az idősotthon – fogalmazott dr. Marx Gyuláné, intézményvezető a helyszínen, ahol sajtótájékoztatóval egybekötött bejárást tartottak. A szemlén részt vett Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is. Az országgyűlési képviselő szerint egy társadalom intelligenciáját mutatja, hogy hogyan bánik az idősekkel. A mostani beruházás egy nagy előrelépést jelent. Aki ide kerül, biztos, hogy jó és korszerű otthonba kerül – fogalmazott.

Balaicz Zoltán úgy látja, hogy a város mindig is fontosnak érezte az időskorúak támogatását. Az elmúlt években több lépés is történt az idősügyi ellátás terén. A Miasszonyunk Időskorúak Otthona 2013-ban kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy segítsenek új helyszínt találni az intézménynek. Úgy gondolták, hogy a 2007-ben bezárt Pais-iskola megfelelő helyszín lehet az idősotthon számára. Az otthon ellátórendszere 50 fős lesz, de szeretnék a későbbiekben tovább bővíteni és forrást találni ahhoz, hogy hospice-szolgálatot is indíthassanak.

pais 1

Dr. Marx Gyuláné a bejárás során elmondta: az otthon az iskola mélyföldszinti részeit veheti birtokba, a többi rész egyelőre változatlan marad, és a hajdani uszodát sem használják majd. A rendelkezésükre álló tereken már megtörtént a szobák kialakítása, ezen kívül lesz orvosi- és betegszoba, gyógytornász helyiség, imaszoba, ebédlő, irodák és egy nagyobb pihenőszoba a dolgozók részére. Az új otthonban az eddigi 34 fő helyett 50 főt tudnak ellátni, háromszemélyes szobákban.

pais 4

Az intézmény vezetője azt is elárulta, hogy van egy úgynevezett "bakancslistájuk" is, hiszen a rendelkezésre álló 200 millió forint nem mindenre elegendő. Plusz forrásra (körülbelül 19 millió forintra) lenne szükség egy melegítőkonyha kialakításához, ezen kívül egyelőre hiányzik a gyengeáramú rendszer is, amivel televíziót, telefont és internetet lehetne működtetni a szobákban. Az idősotthon épp ezért a következő hetekben, hónapokban önkéntesek, civilek, vállalkozók segítségét várja. Szívesen vesznek minden adományt és támogatást, hogy minél előbb fel tudják szerelni a szobákat beépített szekrényekkel, bútorokkal, függönyökkel, ezen kívül számítanak önkéntesekre, akik segítenek megtisztítani a belső udvarokat a gaztól és a szeméttől, valamint kerítésekre is szükség lenne. Annál is inkább, mert az úgynevezett kiserdő felé teraszt szeretnének nyitni, hogy a lakók a szabadban, kellemes környezetben is pihenhessenek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK