2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Épül a Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum

2014. július 12. szombat, 10:48
Címkék:

A tényleges építkezés megkezdésével fordulópontjához érkezett a Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum kialakítása a zalaegerszegi megyei kórházban, ahol elhelyezték a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) 4,3 milliárd forint uniós támogatású, közel 5,5 milliárdos összköltségvetésű beruházásának alapkövét.

szivsebeszet1

Alapkőletétel a zalaegerszegi megyei kórházban

Mészáros János kabinetfőnök, a GYEMSZI Dél-Alföldi Egészségszervezési Központjának vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, a kialakítandó Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum a megyei kórház 1,1 milliós lakosú vonzáskörzetében korszerűbb technikai feltételrendszer mellett jobb ellátási körülményeket biztosít majd a betegeknek. Azt is lehetővé teszi, hogy az orvosok és a szakszemélyzet és a működést biztosító műszaki kollégák a legmagasabb szinten végezhessék munkájukat a négy vezető halálok közé tartozó szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyításában. Végül azt kérte a kórháztól, ne csak ebben a projektben dolgozzanak együtt, hanem legyenek munkatársaik az elkövetkező években az egészségügy megújításában, egy hatékony, korszerű, átlátható és emberarcú rendszer kialakításában.

Dr. Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója azt mondta, hosszú utat kellett megtenni az építkezés megkezdéséig, hiszen már 2007 óta dolgoznak a projekten. Ennek ellenére rendkívül örül, hogy eljött ez a pillanat, amiért köszönet illeti mindazokat, akik elkötelezetten dolgoztak a fejlesztés megvalósulásért. A főigazgató nagyon sok türelmet kért a dolgozóktól az építkezés okozta bosszússágok és kellemetlenségek elviselésében. A kivitelezés egy évig tart, melynek végeredményeként a 21. század követelményeinek megfelelő egészségügyi intézmény jön létre, ahol korszerű feltételek biztosítják a magas színvonalú gyógyító munkát, tette hozzá.

Vigh László országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a kormánynak a közel négyszáz millió forintért, mellyel az építkezés költségéből hiányzó összeget biztosította. Mint mondta, további segítséget kér a kormánytól, hogy szívsebészeti centrumban a legkorszerűbb eszközpark álljon rendelkezésre. Hangsúlyozta, Zalaegerszegen a megye egyik legjelentősebb építkezése kezdődött meg, egy olyan korszerű egészségügyi központ kialakítása, melynek 1,1 millió ember érezheti a hasznát a térségben.

szivsebeszet2

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere beszédében kiemelte, bár a megyei jogú város önkormányzata soha nem volt fenntartója a kórháznak, mégis minden tőle telhető anyagi és erkölcsi támogatást megadott az intézmény fejlesztéseihez az elmúlt évtizedekben. Emlékeztetett arra, hogy a szívsebészet éppen húsz éve, 1994-ben alakult meg, s melynek tevékenységét Pro Urbe díjjal ismerték el 1997-ben. Idén dr. Papp Lajosnak adományoztak Pro Urbe díjat, míg dr. Alotti Nasrit Zalaegerszegért díjjal tüntették ki. Az alpolgármester végül köszönetet mondott mások mellett a Zala Megyei Önkormányzatnak, mint jogelődnek a projekt elindításáért, és Vigh Lászlónak a plusz források megszerzéséért.

Dr. Kecskés Gábor, a kórház orvos-igazgatója hangsúlyozta, a beruházás alapvetően és hosszú távra változtatja meg a kórház életét, hiszen nem csupán építkezésről, felújításról van szó, hanem a működés átszervezéséről is. A Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum kialakítása mellett ugyanis beköltöztetik a pulmonológiai, az onkológiai és a szemészeti fekvőbeteg osztályokat Pózváról, ezáltal egy egységes, centralizált ellátást nyújtó épületegyüttes jön létre. A beruházás célja olyan korszerű gyógyítási és ápolási infrastruktúra létrehozása, ami hozzájárul munkájuk biztonságos és sikeres végzéséhez, betegeik elégedettségének javulásához.

A fogadáson Rigó Csaba kormánymegbízott pohárköszöntőjében arra tett ígéretet, hogy a Zala Megyei Kormányhivatal valamennyi szakigazgatási szerve minden segítséget megad a zavartalan munkavégzéshez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK