2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Emlékpark a madárvilág elhivatott tudósának

2013. április 28. vasárnap, 06:22
Címkék:

Egész kiskorától fogva gyűrűzte a madarakat, gyűjtötte a rovarokat, tanulmányozta az állatokat és növényeket az édesapjával, akitől németül is tanult. A vele töltött idő, tudományos pályafutása, a nehéz időkben is megmutatkozó emberi példaadása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy biológiatanár legyen, mondta Solymosi Gizella az édesapja tiszteletére épített egervári emlékpark avatásakor.

solmyosi park1

Solymosi László ornitológus előtt tisztelegtek Egerváron

Az ünnepségen Szijártó József, Egervár polgármestere idézte fel a korában nagy szakmai tekintélynek örvendő, majd elfeledett ornitológus életútját.

Báró Solymosi László ornitológus Zalaegerszegen született 1909-ben. Egerváron 15 évig élt, abban a kúriában, mely emlékpark helyén állt hajdanán. Maradandót alkotott a madártan területén, nemzetközileg is elismertté vált. Kutatásai a madarak mellett kiterjedtek a kisemlősökre és rovarokra is. A várkastélyban mintegy 800 példányt számláló madárgyűjteménye, valamint madártojás-, csiga-, kagyló és rovargyűjteménye volt. Sajnos, ez 1945-ben elpusztult húszezer mikroszkópi metszetével, tudományos dolgozataival együtt. A főnemesi származása miatt ráadásul mindenét elvették, a tudományos munkával teljesen fel kellett hagynia. Az újkéri termelőszövetkezet kocsisaként tengette életét.

solmyosi park3

Vigh László országgyűlési képviselő köszöntőjében azt hangsúlyozta, a park, az étterem és várkastély szemmel látható nyoma az igazi élő közösség munkájának Egerváron. Mint mondta, az itt élők nem csak környezetükre szentelnek figyelmet, hanem múltjuk emberei és építészeti örökségeire, melynek ékes bizonyítéka az emlékpark létrehozása és a várkastély felújítása.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere kiemelte, Egerváron mernek álmodni, és ezeket az álmokat valóra is tudják váltani. Egerváron olyan közösség él, mely nem csak megmeri osztani álmait másokkal, hanem velük együtt is képes megvalósítani. Az alpolgármester ezzel a két település évszázados jó viszonyára, valódi, igazi szövetségére utalt. A közös történelemben egyik összekötő kapocs Báró Solymosi László személye. A tipikus 20. századi magyar sorsot megélő ornitológus olyan szellemi, kulturális és lelki örökséget hagyott családjára és a megye egész lakosságára, amelyre mindenképpen vigyáznunk kell, hangsúlyozta.

solmyosi park2

Az egervári emlékpark avatása előtt Zalaegerszegen megkoszorúzták Báró Solymosi László emléktábláját. Mindkét eseményen részt vett lánya, Solymosi Gizella és fia, ifj. Solymosi László.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK