2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Emlékkiállítás és solymásztalálkozó

2014. július 09. szerda, 08:08
Címkék:

Lelovich György-emlékkiállítás nyílt a keszthelyi Vadászati Múzeumban tartott rendezvényen az elmúlt hét végén. A solymásztalálkozón bemutatkoztak a szellemi kulturális közösségek, a vadászmadár-röptetéses bemutatókon pedig a betanított sólymokkal, héjákkal és sasokkal "ismerkedhettek" az érdeklődők.

solymasztalalkozo1

Keszthelyen a Vadászati Múzeumban

A megnyitó ünnepségen többek között köszöntőt mondott Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, Keszthely alpolgármestere, Turcsányi Zoltán, a Magyar Solymász Egyesület elnöke valamint Duhay Gábor, a Bechtold István Alapítvány elnöke.

Az emlékkiállítás, melyet Hubert G. Wells magyar származású hollywoodi állatidomár nyitott meg, emléket kíván állítani Galánthai Lelovich György munkásságának, születése 101. évfordulója alkalmából.

Az ornitológus, solymászmester, szakíró, a magyar solymászat egyik legnagyobb alakja a természetnek és a ragadozómadaraknak szentelte életét. Főszerepet vállalt a Homoki-Nagy István által rendezett természetfilmekben, mint az Egy kerecsensólyom története vagy a Gyöngyvirágtól lombhullásig, szakértőként és állatido-márként más filmekben is közreműködött.

solymasztalalkozo2

Solymászpályafutásának legizgalmasabb időszakát a Hortobágyon töltötte, ahol korlátlan lehetőséget kapott képességeinek kipróbálására, s ifjúkori álmainak, "a nagy pusztán lóháton, sólyommal való vadűzésnek" megvalósítására. Madártani, solymászati írásai rendszeresen jelentek meg hazai és külföldi szaklapokban, saját készítésű solymászkönyvei, illusztrációi, képeslapjai ma is népszerűek.

A három hónapon át látogatható kiállítást a Bechtold István Alapítvány valamint a Magyar Solymászkultúráért és a Természetért munkatársai hozták létre a Vadászati Múzeum rendezésében és segítségével. A kiállítási anyag solymászok, magánszemélyek, a gyöngyösi Mátra Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Széchenyi Könyvtár munkatársainak segítségével állt össze.

solymasztalalkozo3

A Szellemi Kulturális Örökség csoportok közül a dunai kisszerszámos halászok, a karcagi birkafőzők, a mezőtúri fazekasok, a borsodi molnárkalács-készítők voltak jelen a rendezvényen. A közösségek gasztronómiai kóstolókkal (birkapörkölt, halászlé, kalács) is várták a látogatókat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK