2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Emlékhely a holokauszt 70. évfordulójára

2014. június 01. vasárnap, 18:04
Címkék:

Gyászmegemlékezést tartottak, majd zsidó emlékhelyet (állandó kiállítást) avattak a holokauszt 70. évfordulója alkalmából az egykori zsinagógában, a jelenlegi városi hangverseny-és kiállító teremben.A megemlékezésen emlékező beszédet mondott Siklósi Vilmos a helyi hitközség elnöke, aki utalt arra, hogy az elmúlt percekben meggyújtott gyertyák hatmillió hatszázezer zsidó áldozatért égnek, köztük zalai, zalaegerszegi elhurcoltakért.

zsido 1

Szólt a holokauszt emlékév céljáról, helyi rendezvényeiről. Egyre kevesebb a túlélő, akik emlékeznek a fájdalmas eseményekre. Soha többé nem engedhető meg, hogy elvegyék, megnyomorítsák, üldözzék mások életét, mondta. Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke is az "elmondhatatlan tragédiáról", a zsidó emberek üldöztetéséről szólt, melyet soha nem szabad elfelejteni.

zsido 2

A megemlékezést követően Gyutai Csaba polgármester Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatójával együtt felavatta a zsidó emlékhelyet. Mint fogalmazott a zsidó hitközség és a Béke-Shalom Baráti Társaság munkájának köszönhetően ma újra van zsidó élet Zalaegerszegen.

zsido 3

Hozzátette: Csak egymás kölcsönös megbecsülése vezethet a békés együttéléshez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK