2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Elkészült a babamama ház

2016. március 10. csütörtök, 07:07
Címkék:

Bebútorozva várja a babamama ház lakóit, ugyanis befejeződött az a beruházás, melyet a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány valósított meg a zalaegerszegi megyei kórházban. A szervezet egy elavult épületet újított fel 20 millió forintból, amit az egyszázalékos felajánlásokból valamint adományokból gyűjtött össze.

babamahaz3

A koraszülöttmentő alapítvány 20 millió forintos beruházásában

Dr. Gárdos László, a gyermekosztály vezető főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta, az évek óta romokban álló épület rekonstrukciója felért egy zöldmezős beruházás költségével, amit teljes egészében az alapítvány finanszírozott. Emiatt vissza kellett fogni az eszközfejlesztéseket, ugyanakkor az alapítvány milliós nagyságrenddel segítette a gyermekosztály működését.

Mint mondta, a színvonalasan berendezett babamama ház két funkciót szolgál. A két rehabilitációs apartmanban a szülők együtt lehetnek gyermekeikkel, akik több héten, hónapon át kénytelenek az osztályon tartózkodni a kezelések miatt. A két kisebb kétágyas szobában pedig azok az édesanyák tudnak megpihenni, megfürdeni, akik eddig egy széken ülve akár napi 24 órát is virrasztottak súlyos állapotú gyermekeik mellett az intenzív osztályon.

babamahaz2

A főorvos megköszönte a kórháznak, hogy az alapítvány rendelkezésére bocsátotta az eredetileg mamaszállás funkcióval létesített épületet és a körülötte területet. Úgy fogalmazott, ha már álmodnak, szeretnének nagyot álmodni. Mivel a gyerekek akár hosszú hónapokat is tölthetnek el a kórtermekben, ezért a ház melletti parkban rehabilitációs eszközökkel felszerelt, fejlesztő játszóteret alakítanának ki. A több tízmilliós beruházás finanszírozásának még nem látják a hátterét, ezért számítanak civil és állami segítségre egyaránt.

A gyermekosztály a légúti idegentest eltávolításában centrumszerepet tölt be a régióban. A fulladás veszélyének kitett gyerekek ellátását egyelőre több alegység összevonásával végzik. Az alapítvány egy olyan légúti idegentest labort szeretne létesíteni, ahol minden műszer és feltétel egy helyen áll rendelkezésre. Mind emellett a koraszülöttmentés és a gyermekosztály működésének támogatása továbbra is fontos feladata az alapítványnak, melyhez várják az egyszázalékos felajánlásokat és adományokat.

Dr. Gárdos László a közeljövő közösségi programjai között megemlítette a Másodszor is célba érünk elnevezésű váltófutást, amit május 8-án rendeznek meg. Ezúttal a táv maratoni lesz. Zalaegerszeg és Keszthely között nemcsak az egykori koraszülöttek fognak futni, hanem Bérces Edit ultramaratoni futó, világcsúcstartó, aki fővédnöke lesz az eseménynek. Intézmények, cégek, iskolák, baráti társaságok jelentkezését várják a koraszülöttmentő alapítvány által szervezett programra.

A főorvos elmondta azt is, hogy térítési díj ellenében bocsátják rendelkezésre majd az apartmanokat és a szobákat.

babamahaz1

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója elmondta, a kórház mindent megtett azért, hogy oda tudja adni az épületet az alapítványnak hosszú távú ingyenes használatra. Emellett segíteni kívánják a működtetést a közüzemi és mosatási díjak átvállalásával. A közeljövőben aláírják a szerződést az alapítvánnyal, miután a babamama ház kinyithatja kapuit. Kiemelte, a kórház célnak tűzte ki a gyermekosztály, illetve a gyermek-rehabilitáció tárgyi fejlesztését. 

Vigh László országgyűlési képviselő hozzátette, a koraszülöttmentő alapítvány, mint civil szervezet a Nemzeti Együttműködés Alap pályázatival élhet annak érdekében, hogy forrást tudjon lehívni a speciális fejlesztő játszótér kialakításához.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK