2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Elhunyt dr. Horváth László régész

2015. július 24. péntek, 15:31
Címkék:

Hosszan tartó, súlyos betegség után csütörtökön elhunyt dr. Horváth László régész, a nagykanizsai Thúry György Múzeum nyugalmazott igazgatója. Számos ásatás fűződik nevéhez, így sok más mellett a magyarszerdahelyi kelta és római temető feltárása, melyről doktoriját írta. A nemzetközileg is ismert szakember munkatársai és barátai körében januárban ünnepelte 70. születésnapját.

lacibacsi 2

                                       Fotó: ZalaMédia Online archív

Horváth László közel kétszáz ásatást vezetett életében. 2011-ben az első zalai régészként érdemelte ki a szakma legmagasabb elismerésének számító Rómer Flóris-érmet, mely egy életmű díj is egyúttal.

Bár 2006-ban nyugállományba vonult, azóta is folyamatosan dolgozott és segítette, mentorálta a pálykezdő, fiatal régészeket is.

Ahogy egy korábbi interjúban a Keszthelyi TV-nek nyilatkozta: "Mindig azt tanítottam a hozzám kerülő régészeknek: tisztesség, pontosság, rendszeretet legyen a vezérelvük. Ha ez társul némi következetességgel, szerénységgel, jókedvvel és kitartással, ráadásul a látókörük is kellően széles, akkor jó régész lesz belőlük. No meg természetesen, ha nem felejtik el magukat folyamatosan képezni, hiszen ebben a szakmában is óriási a fejlődés, lépést kell tartani."

Horváth László temetéséről később intézkednek.

Forrás:

http://www.tvkeszthely.hu/hirek/1982/egyedul-a-kelta-temetoben-/

http://kanizsaujsag.hu/hirek/26205/elhunyt-dr-horvath-laszlo/

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK