2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Elbontották a felrobbant házat

2012. május 27. vasárnap, 12:05
Címkék:

Egy valódi baleset alapján hajtották végre a polgári védelmi gyakorlatot május 26-án, Pusztamagyaródon. Még márciusban az Ady út 48. szám alatti házban felrobbant a gázpalack; az épület kigyulladt, csak a főfalak maradtak meg. A három ott lakó személy megsérült a balesetben. A védelmi gyakorlat megnyitóján Kovács Károlyné polgármester idézte fel a szomorú eseményt.

polgved pmagyarod net

Polgári védelmi gyakorlat Pusztamagyaródon

Elmondta, a robbanás következtében erősen megrongálódott épületet nem lehet helyreállítani. A még ápolásra szoruló idős tulajdonosok nem tudják maguk erejéből elbontani az összeomlás veszélyével fenyegető romokat, ezért szükséges a helyi polgári védelmi erők beavatkozása.

A gyakorlatot a megyei védelmi bizottság és a megyei polgári védelmi szövetség finanszírozásában, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakmai irányítása mellett a település hajtotta végre.

polgved pmagyarod net2

Wéber Antal megyei katasztrófavédelmi igazgató megnyitójában hangsúlyozta, országosan mintegy 100-120 ezer fő vesz részt a polgári védelem munkájában, és már számtalanszor bebizonyították, Magyarország állampolgárai számíthatnak rájuk a bajban. Mindez alátámasztja, hogy a hivatásos katasztrófavédelem csakis a polgári védelmi egységekkel alkothat egy egészet.

A köszöntő után Prepok Attila polgári védelmi alezredes vezetésével ünnepélyes esküt tettek a helyi polgári védelmi egységek tagjai, majd emléklapot vehettek át Wéber Antal katasztrófavédelmi igazgatótól. Az eskütétel első alkalommal hangzott el, hangsúlyozva az újjászervezett katasztrófavédelem egységességet.

A bontáshoz Árkus István helyi mezőgazdasági vállalkozó biztosította a gépeket. A gyakorlat műszaki felelőseként előbb ismertette a balesetvédelmi szabályokat, majd a résztvevők a helyszínre vonultak, ahol elbontották, eltakarították a romokat.

polgved pmagyarod net1

Pusztamagyaród önkormányzata a korábbi években pályázati támogatások segítségével építette fel iskoláját, gondozási központját majd felújította óvodáját. Folytatva a településért végzett odaadó munkáját további épületek felújítását tervezi a ciklus második felében. Kovács Károlyné polgármester elmondta, szeretnénk megvalósítani a templom rekonstrukcióját, az 50 milliós beruházáshoz a Leader – vidéki örökség megőrzése pályázati programtól várnak támogatást. Szeretnék a faluközpontot rendbe tenni, a buszmegálló valamint az ott lévő épületek, közte az eléggé elavult állapotban lévő volt kereskedőház homlokzatának felújításával. A Leader – faluközpont megújítása pályázati programon szeretnének támogatást nyerni a 30 millió forintos beruházáshoz. A szép, esztétikus utcakép régi vágya már a településnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK