2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Éjszaka tetőzött az ár a zalai folyókon

2013. március 31. vasárnap, 16:28
Címkék:

Ma reggelre javult az esőzések miatt kialakult helyzet Zalában. A Mura folyón még emelkedik ugyan a vízállás Letenyénél, de ennek üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már szintén apad a víz, s az alsó szakaszokon is tetőzésközeli állapotban vannak e vízfolyások.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének legfrissebb jelentése szerint a Zala folyó középső szakasza is apad, így e folyón már levonulóban az árhullám (jelenleg az alsó szakaszok felé halad és nagyjából Zalabérnél van az árhullám teteje). Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött, s itt okozott még kisebb problémákat. A megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, de homokzsákos védekezéssel az épületek védelme megtörtént. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyeletére a hajnali óráktól a vízügyi helyzettel összefüggésben segélyhívás már nem érkezett. Az éjszaka folyamán a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatunk a tegnapi nap folyamán kiépített azon védekezési pontokat, ahol még nem vonult le az árhullám több helyütt ellenőrizte.

A sárátfolyások miatt még le van zárva a közlekedés elől:
- a Lentikápona-Bárszentmihályfa közötti útszakasz és
- a Söjtör-Tófej közötti út.
A lezárt utak azonban nem eredményeznek elzárt települést, tekintve, hogy alsóbb rendű átkötő utakról van szó, s az érintett települések más útvonalakon megközelíthetők.

arviz-husvet 1

Korábban:

Folyamatosan emelkedik a vízszint

A Zala megye területén lévő kisebb vízfolyások szinte mindegyike megtelt az elmúlt napok csapadékos időjárása és a korábbi hetekben lehullott hó olvadásának együttes hatására. Fokozza a problémát, hogy a magas víztartalmú talaj már nem tud több vizet felvenni - adta hírül közleményében Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

A csapadékhelyzet a tegnapi hidrometeorológiai előrejelzések szerint alakult, így a megye több pontján már gondot okoz a lehullott csapadék. A megye főbb vízfolyásain (Mura, Zala) folyamatosan emelkednek a vízszintek,az I. árvízvédelmi fokozat van érvényben.

A folyók vízgyűjtőjének zalai területein a patakok és egyéb felszíni vízfolyások már jelentősen telítődtek, s több helyütt ki is öntöttek. Folyik a védekezés Pórszombaton, Kiskutason, Szilvágyon Medes patak), Lentiszombathelyen (Malonya patak), Tormaföldén és Szalapánál.

arviz-husvet 2

A Zala Mentőcsoport (45 fős területi rendeltetésű árvízvédelmi önkéntes mentőcsoport) tagjai készenlétben állnak, hogy szükség esetén azonnal bevetésre kerülhessenek. Megkezdte működését a Zala Megyei Védelmi Bizottság Operatív Munkacsoportja, s amennyiben súlyosbodik a helyzet a úgy elrendelésre kerül az érintett helyi védelmi bizottságok soron kívüli összehívása.

(Felvételünkön a megáradt Zala folyó látható, a megyeszékhelyi Zala utcánál.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK