2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Együtt daloltak a Muzsikással

2013. november 07. csütörtök, 18:18
Címkék:

Mindennap kellene legalább öt percet énekelni – vélekedett Sipos Mihály, a Muzsikás együttes alapító tagja, vezető prímása, aki zenésztársaival – Hamar Dániellel, Éri Péterrel és Porteleki Lászlóval – együtt rendhagyó énekórát tartott a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

muzsikas egyuttes net

Rendhagyó énekóra a Kölcsey-gimnáziumban

A legnagyobb hazai olajipari vállalat által támogatott egyórás programjuk során ízelítőt adnak a legrégebbi népdalokból a legújabbakig, valamint régi, már-már elfeledett népi hangszereket – hosszú furulya, tambura, gyimesi ütőgardon, hegedű – mutatnak be a vonós hangszerek mellett. Természetesen meg is énekeltetik a diákokat. Mint mondta, Magyarország valamikor éneklő országként volt híres, jó lenne, ha ez most is így lenne. Kodály szerint egészen másképpen gondolkodik az az ember, aki zenével él. Nem véletlen, hogy a legnagyobb tudósok, kutatók, sőt politikusok előéletében is fontos szerepet töltött be a zene.

Sipos Mihály szerint a heti egy énekóra nem elég, a gyerekek mindennapjaiból kimarad az ének, pedig mindennap kellene legalább öt percet énekelni. Ő még olyan általános iskolába járt, ahol mindennap volt énekóra, mellette karének, hangszeres óra és néptánc. Kodály után, ők maguk is úgy vélik, a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni. S ha már nem részesülhet ebben minden gyermek, akkor legalább legyen egy olyan program, egy rendhagyó énekóra, melyen bemutathatják a diákoknak a rendkívül gazdag Kárpát-medencei népzenei hagyományt.

muzsikas2

Szűcs Gergely, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, örömükre szolgál, hogy a Muzsikás Együttest már második alkalommal fogadhatják, először 2008-ban jártak intézményükben. Fontosnak tartják, hogy a diákok minőségi művészeti produktummal találkozzanak, ami nem csupán egy színvonalas koncert, hanem a népzenei tudásanyag élményszerű átadása is egyben.

A Muzsikás Együttes 2005 óta járja az országot, azóta legalább négyszáz általános és középiskola diákjait örvendeztették meg zenéjükkel, minden térítés nélkül. A zalaegerszegi gimnáziumban két koncertet tartottak, így valamennyi diák hallhatta-láthatta őket. Ezt követően a csesztregi általános iskolásokat keresték fel. Sipos Mihály úgy fogalmazott: szívesen jönnek Zalába, mert sehol az országban nincs annyi gomba, mint itt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK