2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egységes irányítás – Hatékonyabb katasztrófavédelem

2012. július 20. péntek, 09:15
Címkék:

A magyar tűz- és katasztrófavédelem tekintetében teljesen új szervezet kezdte meg működését idén Magyarországon – foglalta össze Egri Gyula tűzoltó alezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója azon a tiszti értekezleten, melyen értékelték az első félévben végzett munkát, valamint meghatározták a szervezet előtt álló feladatokat.

kataszt ertekezlet

– Az új egységes állami katasztrófavédelmi szervezet a társadalom valós közbiztonsági igényére jött létre, hogy olyan közelmúltbeli események, mint a vörösiszap kiömlése, a felsőzsolcai tiszai árvíz okozta katasztrófahelyzetek, vagy a Westbalkán diszkóban történt tragédia a jövőben elkerülhetők legyenek. Többek között emiatt volt szükség arra, hogy az állami szerepvállalás erősödjék a védelmi feladatokat korábban ellátó helyi önkormányzatokkal szemben – hangsúlyozta az igazgató az értekezletet követő sajtótájékoztatón. Mint mondta, mostanra teljesen kiépült az új egységes állami katasztrófavédelmi szervezet struktúrája, mely a feladatokat országos és helyi hatáskörökbe sorolja. Ezek szerint Zala megyében Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen katasztrófavédelmi kirendeltségek jöttek létre. Emellett az említett három városban és Lentiben tűzoltó parancsnokságok alakultak, valamint Zalakaroson katasztrófavédelmi őrs kezdte meg működését. Idén Zalaszentgróton, jövőre Pacsán és Letenyén létesítenek még katasztrófavédelmi őrsöket. Ezzel jelentősen csökken a vonulási idő, például Zalakaros térségében 35 percről tíz perc alá.

Az első félév a beüzemelés, míg a második félév a működtetés időszaka, melynek egyik legfontosabb feladata a munka, a személyi állomány tevékenységének összecsiszolása – jelezte Egri Gyula, aki ennek kapcsán beszélt arról is, hogy megteremtették karrierépítés lehetőségét is. A jelentős bérfejlesztés mellett sokan kerültek tiszti beosztásba, emellett a munkatársak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen képezhetik tovább magukat.

A változások között megemlítette, az új szervezeti elemként belépő, megyei szintű műveletirányítás jelentősen javította a reagáló-képességet. Minden 105-ös segélyhívás az új ügyeleti központba fut be, ezáltal mindig a legközelebbi egységet tudják riasztani az adott helyszínre. Mindez nemcsak a mentési munka hatékonyságát javítja, hanem az ezzel járó költségeket is csökkenti. Példaként hozta fel, hogy az új műveletirányítás kiválóan vizsgázott a Kis-Balatonnál bajba került német férfi mentésekor, melynek sikeressége idegenforgalmi szempontból is üzenetértékű volt.

Összességében az új struktúra lényegesen jobb a korábbinál. Az eddigi sokszereplős rendszer ugyanis egy irányítás alá került az új állami katasztrófavédelmi rendszerben, melynek legfontosabb feladata továbbra is az állampolgárok védelme – hangsúlyozta végül Egri Gyula.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK