2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egervári várkastély, ami elkápráztat

2013. november 17. vasárnap, 13:00
Címkék:

Az alig 1100 lakosú Egervár számára nemcsak a múltat, hanem a jelent és a jövőt is jelenti a felújított műemlék, mely országhatáron belül és kívül messze viszi a település hírnevét – hangsúlyozta Szijártó József polgármester a reneszánsz élményturisztikai központtá alakított, már üzemelő Nádasdy–Széchenyi várkastély ünnepélyes átadásán. A csaknem 638 millió forintba kerülő fejlesztés önkormányzati beruházásban valósult meg.

egervar atad

Ünnepélyesen átadták az élményturisztikai központként működő műemléket

Beszédében felidézte, hogy a tervezett felújítás első lépéseként az állami tulajdonú várkastély kezelői jogát kérte meg az önkormányzat. A pályázat előkészítése érdekében felvették a kapcsolatot a Magyar Kastélyprogram Kht.-vel, ezzel együtt felvállalták azt is, hogy véghez viszik a rekonstrukciót. Fáradozásuk sikerrel járt, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel 2010 augusztusában írták alá a támogatási szerződést. Az épület rekonstrukciós munkáival a Záév Zrt.-t, mint generálkivitelezőt bízták meg, de emellett számos egyéb kivitelezési és beszerzési feladatot végeztek el ahhoz, hogy "ezt a gyönyörű végeredményt elérjék".

A polgármester kiemelte, Egervár erőn felül teljesített a 638 milliós beruházás megvalósításával, melynek köszönhetően újjáéledhet az idegenforgalom, munkahelyek létesülhetnek, és új távlatok nyílhatnak meg a település fejlődésében. Beszélt arról is, hogy a Belügyminisztérium önerőalapjából 63 millió forintot nyertek, de az utolsó számlák kifizetéséhez szükségük van némi hitelre, melyet a Magyar Fejlesztési Banktól remélnek. Végül köszönetet mondott a beruházásban résztvevőknek, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy Magyarország egyetlen épen maradt késő reneszánsz stílusú várkastélya megújulhasson.

Hende Csaba köszöntőjében a várkastély felújításának jelentőségét egy Edison idézettel támasztotta alá: "Ha mindazt megtennék, amire képesek vagyunk, szó szerint saját magunkat is elkápráztatnánk". A honvédelmi miniszter méltatta Egervár teljesítményét a beruházás megvalósításában, majd a várkastély a törökök elleni végvári harcokban betöltött szerepéről beszélt.

egervar atad2

Felhívta a figyelmet, hogy a felújított látogatóközpontot fenntartani, működtetni is kell, de "ahogy a létrehozásban, úgy ebben sem fog magára maradni Egervár". Mint mondta, a 2010-es kormányváltás óta Magyarország által elért eredmények – egy százalék alatti infláció, az ipari termelés 5,5 százalékos éves növekedése, a GDP 1,7 százalékkal magasabb növekedése az előző évhez képest – igazolják, hogy az óriási erőfeszítések meghozzák gyümölcsüket. Ennek egyik, hazánk számára is jelentős példája az egervári kastélyfelújítás.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a beruházással a megye egyik legnagyobb értéke újulhatott meg. A történelmi vonatkozások közül megemlítette, hogy a tulajdonos Nádasdy család egyik tagja az a Nádasdy Ferenc volt, aki "fekete bégként" szerzett hírnevet a török elleni csatározásokban, valamint Andrássy Istvánt, aki a kuruc seregek vezetőjeként a labancokat verte meg a környéken. A megyei közgyűlés elnöke azzal zárta gondolatait, hogy a megszépült várkastély belső berendezése is párját ritkítja. Gratulált a másik pályázathoz is, mellyel a műemlék élményturisztikai funkcióját kívánják megerősíteni.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója, a projekt menedzsere arról beszélt, hogy a jelenlegi Magyarország területén 1200 kastély és 4800 kúria teljes bútorzata tűnt el a második világháborúban és az azt követő időkben. Egerváron is ez volt a helyzet. Ezért a tervezésnél abból indultak ki, hogy a késő reneszánsz korát idéző várkastély az 1288-ban említett Árpádkori vár helyén épült fel, és története a mai napig végig kísérhető. Ez határozta meg a tematikát is, Mindennapi élet a késő reneszánsz várkastélyokban címmel, amely végül is sikerre vezetett. A projektben fontos szerepet kapott a működtetés fenntartása, amit az élményturisztikai, színházi, kulturális, oktatási és látogatóközpont funkcióban találtak meg.

egervar atad3

Miután az ország területén lévő hatvan hasonló, négy sarokbástyás várkastély közül csak az egervári maradt épen, bútormásolatokkal rendeztek be egy reneszánsz és egy barokk termet, az akkori várakból pedig többet makettformájában állítottak ki. A felújított műemléket okostelefonos kalauzolással, a magyar mellett angol, német és szlovén nyelvű magyarázatokkal járhatják végig a látogatók, akik az ország legrégebben működő nyári színházának előadásait is megtekinthetik majd.

Az üzemeltető nyertes pályázatának köszönhetően korhű berendezésű szobákkal szálláshelyet alakítanak ki, korszerűsítik a konyhát és az épület elé egy rendezvényszínt létesítenek a jövő nyárra.

Az ünnepségen Benkő Péter, Jászai Mari-díjas színművész közreműködött.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK