2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

DK a vasárnapi boltbezárásról

2015. február 24. kedd, 09:31
Címkék:

A Demokratikus Koalíció (DK) népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy megszüntessék az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló rendeletet –mondta el február derekán tartott sajtótájékoztatóján Kovács Viktória, a párt keszthelyi szervezetének vezetője.

Hatalmas baklövés

Szerinte az önkormányzatoknak nem passzív szereplőként, hanem aktívan, a helyi vállalkozók érdekeit szem előtt tartva kellene fellépniük e kérdésben. A kereskedőknél árbevétel csökkenés, az önkormányzatoknál adóbevétel kiesés várható. A boltbezárással összefüggésben Keszthelyen nagyságrendileg 50 milliós helyi adóbevétel kiesés prognosztizálható a 2016-os gazdasági évben. Szerinte korrekt, gyors tájékoztatást kellene adni mindazok, akik szeretnék vasárnap is nyitva tartani üzletüket március közepétől. A kapcsolódó törvény végrehajtási rendelete –ami február 23-áig még nem jött ki- szerint a jegyzők hatáskörébe utalták a jogszabály hatálya alóli felmentést. A beadási határidő: február 27. Keszthelyen ez időpontig kell jelezni a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának a vasárnapi nyitva tartás szándékát. Kivételek alig vannak és a szabályozás sem vállalkozásbarát.

Az ügyben, a vállalkozók helyzetén segítendő, Kovács Viktória többször megkereste a Keszthely jegyzőjét és aljegyzőjét, beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ). Az üzletláncok jelentős részét képviselő OKSZ-főtitkára az idegenforgalom csődjétől tart, ha nem változik a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény. A kevesebb turista, kevesebb pénzt költ majd Magyarországon. A jogszabályhoz – mint jelezte- több módosító javaslat érkezett: ezek egyike volt, hogy a turisztikailag frekventált helyeken - például a Balatonnál - levő boltok az egész szezonban nyitva lehessenek. A jogszabályba azonban végül ez sem került be.

A vasárnapi zárva tartás rendkívül hátrányosan érinthet más szektorokat is Keszthelyen, például a barkács- és lakberendezési boltokat, a műszakicikk-áruházakat, a kertészeteket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK