2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Díjváltozások Zalaegerszegen

2011. november 27. vasárnap, 17:51
Címkék:

Közüzemi díjak változásáról döntött a zalaegerszegi közgyűlés az elmúlt héten. A temetkezési költségek - a helyek megváltása és újraváltása, a temető-fenntartási hozzájárulás - nem nőnek. Úgyszintén a vásárokon és piacokon alkalmazott helypénz, területhasználati díj is változatlan marad 2012-ben.

 

Közgyűlési döntésekről

A képviselőtestület arról döntött, hogy a helyi tömegközlekedésért az inflációnál magasabb mértékben, átlagosan 7,025 százalékkal kell többet fizetni. Ennek oka elsősorban az üzemanyag drágulása. A vízdíj 4,2 százalékkal nő, a közületi díjak 3,8 százalékkal. A hulladékdíjnál két változat - 3,6 és 10,1 százalékos emelés - közül egyiket sem fogadta el a testület, hanem egy 6,9 százalékos emelésről döntött. Ebben a változatban a Zalaispa-programhoz kapcsolódó kiadások felét fizeti a lakosság. A kéményseprésért 4 százalékkal, a szennyvízszippantásért 4,2 százalékkal fizetnek többet a zalaegerszegiek.

Gyutai Csaba polgármester a közgyűlést követő másnapi sajtótájékoztatóján megjegyezte: igyekeztek az infláció körüli mértékben meghatározni a díjak emelését, ez csupán két esetben nem sikerült.

A polgármester a zárt ülések döntéseiről is beszámolt, többek között a Zalaegerszegért-díjban részesülők névsorát ismertette. A december 16.-i ünnepi közgyűlésen 9 személy és egy szervezet veheti át a kitüntetést: id. Balaicz Zoltán újságíró, szerkesztő, Bérces György, az Öveges ÁMK nyugalmazott igazgatója, Kocsmár Zoltánné nyugalmazott intézményvezető, Nemes Attila teke világbajnok, dr. Németh Árpád, a Nyugat-magyarországi Egyetem Zalaegerszegi Képzési Központ igazgatója, Pozsik Lajos a Kölcsey-gimnázium biológia-földrajz szakos tanára, Tóthné Steinhausz Viktória, a PTE Zalaegerszegi Képzési Központ gyógytornásza, Török Zoltán református lelkész, Zumbok Jánosné, a városi szimfonikus zenekar titkára és a Bogáncs Állatvédő Egyesület.

A polgármester szólt a 2012 évi költségvetési koncepcióról is: a közgyűlés a bevételek és kiadások második változatát fogadta el azzal, hogy a kiadások további csökkentése érdekében az önként vállalt feladatok felülvizsgálatával, a várható bevételek növelésével törekedni kell arra, hogy a végleges költségvetésben a hiány a legalacsonyabb mértékű legyen. Tárgyalták a képviselők az önkormányzat I-III. negyedévi gazdálkodását is. Gyutai Csaba elmondta: a büdzsé bevétele közel 13,5 milliárd forint volt, ez a módosított előirányzat 66,4 százaléka, míg a kiadások 57,8 százalékra alakultak. Elhangzott, amennyiben az év végéig az adóbevételek a megszokott ütemben érkeznek, elkerülhető a működési hiány.

Balaicz Zoltán alpolgármester egy új, hatékony ösztöndíjrendszer bevezetéséről szólt, a "Befektetés a jövőbe" önkormányzati rendelet az eddigi "Hazavárunk" ösztöndíjat váltja fel. (A részletekről lapunk következő számában olvashatnak.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK