2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Délután tetőzik a Zala a megyeszékhelynél

2013. február 27. szerda, 15:31
Címkék:

Nézze azt a sárga gázcsövet, ami az autókereskedés mögött jó néhány méter magasságban húzódik át a folyó felett, 87-ben épphogy átfolyt alatta a Zala – mutatja a vasúti hídról egy Zala utcai lakos. Mint mondja, az autókereskedésnél tört rájuk a folyó, tulajdonképpen hátulról, elöntve az utcát és a kerteket. Szerencsére most nem olyan súlyos a helyzet, bár kint van az ártéren a Zala. A róla elnevezett utcát pedig homokzsákokkal védik.

zala arad1

– Kedd reggel (február 26-án) rendeltük el az első fokú árvízvédelmi készültséget 250 centiméternél. Este 9 és 10 óra között a vízszint már elérte 265 centimétert, szerda reggelre pedig a 300 centimétert. Most kora délután 309 centiméternél áll – tájékoztat Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke a kialakult helyzetről. – A tegnap reggeli járási védelmi bizottsági ülésen nemcsak a város, hanem az egész Zala völgye vonatkozásában megbeszéltük a teendőket, és meghatároztuk azokat a helyszíneket, ahol esetlegesen beavatkozás szükséges. Zalaegerszegen a Malom-árok, az Ilosvai utcai áteresz, Apátfa és a Zala utca érintett e tekintetben. Az utóbbi utcát a vasúti híd alatti kereszteződésben homokzsákokkal és szivattyúzással védjük. A városüzemeltetési osztály, a Zalavíz, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Zalai Szakaszmérnökségének munkatársai folyamatosan figyelik a folyót. Ma késő délutánra várható a tetőzés, és ha beáll az apadás, holnap már néhány árvízkaput is meg lehet nyitni.

zala arad6

Kérdésre válaszolva elmondta: a Zala folyó a Natura 2000 természetvédelmi terület védelme alá esik, így a mederben lévő fákat, bokrokat nem lehet eltávolítani megelőző védekezésként az árhullámok zavartalan levonulása érdekében. A figyelőszolgálat azonban a növényzet miatt keletkező dugókra, feltorlódásokra is figyel. Kritikus helyzet ez idáig nem alakult ki, úgy tűnik az árhullám, ha lassan, de levonul a Zala folyón. Nyilván, ha folytatódik ez a rendkívüli csapadékos időjárás, további beavatkozás válhat szükségessé a védművek átázása miatt is.

zala arad5

A polgármester elmondta: az árvízelleni védekezés és a hó-eltakarítás költségeinek egy részét állami vis maior keretből szeretnék megigényelni. A rendkívüli havazás miatt a tervezettnél több mint negyvenmillió forintot költöttek már hó-eltakarításra. Épp a napokban (de nem a kialakult helyzet apropóján) tekintették át a város árvízvédelmi tervét, és meghatározták az elvégzendő feladatokat. Ezek kisebb felújítások és gátmagasítások. Egy komolyabb munka lesz, mégpedig a Zala utcában, ahol vagy árízvkaput építenek, vagy egy olyan töltést, melyen autóval át lehet menni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK