2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Csupa mézhez kötődő program

2012. november 25. vasárnap, 10:35
Címkék:

A méz és méhészeti termékek kóstolója és vására mellett kiadvány-bemutató, plakátkiállítás, mézes sütemények adventi versenye, mézlovagrendek felvonulása valamint számos kulturális program színesíti egyebek a zalaegerszegi Keresztury VMK-ban november 30-a és december 1-je között megrendezendő IX. Kárpát-medencei mézfesztivált.

honig1

 A IX. Kárpát-medencei mézfesztiválon és a VII. Mézlovagrendi találkozón

A Söjtör és Térsége Méhészeteinek Egyesületével közösen szervezett rendezvény egyúttal a helyet a VII. Kárpát-mendencei mézlovagrendek találkozójának is – tájékoztatta a sajtó munkatársait Kondor Anita, Keresztury VMK igazgatója. Mint mondta, a nagy népszerűségnek örvendő fesztiválra most is sokakat elvárnak. Programból nem lesz hiány, a változatos kínálatban minden korosztály és szakmai érdeklődő megtalálja a kedvére való elfoglaltságot. A fesztivál tíz éves kor felett 200 forintos mézkuponnal látogatható, mely értékhatár nélkül beváltható bármely kiállító méztermelőnél.

November 30-án a 15 órai fesztiválmegnyitót követően mutatják be a Méhész-Méh-Méz Fesztiváltól – Fesztiválig című kiadványt valamint megnyitják "A méhek szorgalmával" plakátkiállítást. A péntek délután szakmai előadásokkal telik el.

December 1-jén, szombaton 9 órakor mézszentelő szentmisét tartanak a Mária Magdolna Plébániatemplomban, majd a mézlovagrendek felvonulnak a Kossuth utcán a Dísz térig. A Keresztury VMK-ban 11 órától osztják ki A méhek szorgalmával című plakát- és dalszövegíró verseny díjait. A méhész feleségek süteménymustráján ugyancsak díjazzák a mézes süteményeket, ahogy a méz-szépségversenyen is. A mézlovagrendek ünnepi műsora 14 órától tekinthető meg. A gyereket 15 órától a Kiskalász zenekar szórakoztatja majd; a kicsiket játszóházba is elvárják, sőt gyermekmegőrzést is biztosítanak mind három nap. Este hét órakor veszi kezdetét a lovagrendi bál.

December 2-án vasárnap 10 órától folytatódik a méz és méhészeti termékek kóstolója és vására. Tóth Endre mesterszakács látványkonyhája, Pályi János–Kovács Márton Órajáték című vásári bábjátéka, valamint Devecsery László Mesék a mellényzsebemből játékos foglalkozása szórakoztatja majd az érdeklődő felnőttek és gyermekeket.

Szekeres János alelnök, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete elmondta, a zalaiak mellett sárréti, észak-bácskai és somogyi méhészek is részt vesznek a fesztiválon, melyre a határon túlról, Muravidékről, Felvidékről és Székelyföldről is érkeznek termelők. Az egyaránt kitűnő mézek között a legendás havasi mézet is megkóstolhatják az érdeklődők.

Dr. Vér Zsanett egyesületi tag, szervező a Fesztiváltól fesztiválig című kiadványt ajánlva elmondta, a kötet a hazai és a határon túl tevékenykedő méhészekről, egyesületekről közöl érdekes írásokat, melyek, más médiumokban nem olvashatók.

A sajtótájékoztató végén Zalavári Ferenc mézkóstolóra invitálta a média munkatársait.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK