2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Csontsűrűségmérés a hévízi reumakórházban

2012. június 19. kedd, 17:12
Címkék:

A csontritkulás, vagy másik néven osteoporosis a csontsűrűség csökkenésével járó betegség. A csontsűrűség mérésével a csontritkulás időben felfedezhető és terápiájának sikerességét tudják nyomon követni. Az időben felfedezett osteoporosis népbetegségnek a súlyosbodása a megfelelő gyógyszeres és nem gyógyszeres komplex fiziko-balneo kezeléssel elérhető. A csontritkulás kockázata valamennyi idős embernél magasabb, ezért 45-50 év felett célszerű elvégezni a csontsűrűség mérést nőknél és férfiaknál egyaránt.

heviz-odm 1

Optimális helyszínen működik az ODM-labor


Mint azt Juhászné Máté Szilvia, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. röntgen osztályának és járóbeteg szakrendelésének csoportvezetője elárulta: az ODM-labor idén március derekától integrálódott a fedett fürdő diagnosztikai központjába. A laboratórium és a röntgen közé ékelődve az első emeleten találhatják meg a betegek. Az új helyszín minden szempontból előnyösebb, kedvezőbb a páciensek számára. A vizsgálat napján, a földszinten található gyors betegregisztrációt követően ( amihez TAJ-kártya és beutaló szükséges) a beutalt a szakorvoshoz kerül, aki vizsgálatot követően különféle diagnosztikai vizsgálatokat rendel el, köztük a labor-, UH-, RTG-vizsgálatot és az ODM-laborban végzett csontsűrűség mérést, illetve szükség szerint kezeléseket ír ki.

A csontritkulás kivizsgálásának három alappillére van: -csontsűrűség mérés, - csont szerkezetének meghatározása RTG vizsgálattal, -laborvizsgálat. A csont ásványi anyag tartalmát a csontsűrűség vizsgálatával, speciális készülékekkel mérjük az előzetes időpont egyeztetéssel érkezett betegeken. Itt az anamnesztikus adatok felvételét követően kezdődnek meg a gerinc és a csípő területét érintő vizsgálatok. A gép által kiadott értékeket dokumentáljuk, leletezzük. Az oszteodenzitometriai laboratórium egészségügyi alapképesítéssel rendelkező munkatársai és asszisztensnői kivétel nélkül megszerezték az előírt szakmai vizsgákat, elvégezték a megfelelő szakirányú tanfolyamokat, és rendszeres továbbképzésben is részesülnek. A műszerparkunk készülékei a világ legismertebb gyártóinak egyikétől származnak. A Hologic Discovery, a jelenleg elérhető egyik legjobb csúcstechnológiájú gépe megbízható eredményeket produkál. Prevenciós célzatú szűrővizsgálatokra pedig a Sahara nevű, ugyancsak EU-szabványos készülék szolgál.

heviz-odm 2

A vizsgálat szükségességéről minden esetben szakorvosok döntenek. A vizsgálati időpont a központi betegelőjegyzés telefonszámán kérhető 06-83-343-481. Elsősorban reumatológiai, belgyógyászati, ortopédiai és traumatológiai beutalóval rendelkező betegeket fogadunk. Az első csontsűrűségmérés eredményei és a vonatkozó egészségügyi előírások határozzák meg, hogy milyen gyakorisággal (egy-, két-, vagy háromévente) ajánljuk a későbbiekben a további vizsgálat(ok) elvégzését.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK