2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Csökkent a kollégisták száma

2012. szeptember 03. hétfő, 12:48
Címkék:

A zalaegerszegi Kovács Károly fiú tagkollégium egyik épülete üresen marad, mivel hetven diákkal (több, mint két kollégiumi csoporttal) kisebb a létszám - tájékoztatott Sümegi László, a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium igazgatója. A Teleki Blanka székhelykollégium, a Kovács Károly és Kaffka Margit tagkollégium 2011-ben több mint 610 fiatalnak nyújtott otthont a hétköznapokban. A három intézmény öt épületben fogadta a középiskolai diákokat, ezen túl csak négyben laknak majd a fiatalok. A kollégisták számának csökkenése egyrészt a gyermeklétszám csökkenéssel magyarázható és az ebből adódó finanszírozási nehézségekkel, másrészt kényelmesebbé is váltak a mai gyerekek, nehezebben tűrik a kötöttségeket.

koli 1

Hetven diákkal kevesebb



- 2012 szeptemberétől december végéig és a 2012/13-as tanévben összesen mintegy 30 millió forint kieséssel számolunk. Ennyit jelent a hetven diák hiánya a kollégiumból - mondja az igazgató. - Megvizsgáltuk a megyei demográfiai mutatókat, melyek nem egyenletesek. Ez azt jelenti, hogy a városkörnyéki falvakban több a fiatal, míg messzebb a kisebb településeken egyre kevesebb. Hozzánk pedig inkább távolabbról érkeznek, érkeznének a diákok. A Zalaegerszeghez közeliek inkább az utazást választják, kényelmesebbek, mint a tíz évvel ezelőtti tanulók.

koli 2

Arra a kérdésre, hogyan tudnak megbirkózni az anyagi helyzettel Sümegi László elmondta: A kiadások csökkentését úgy oldják meg, hogy a felújításokat, karbantartásokat igyekeznek házon belül megoldani. Négy technikai dolgozónak és két pedagógusnak szűnt meg az állása a közelmúltban. Van néhány szolgálati lakás a kollégiumok területén, ennek bérbeadásából is jön egy kis pénz. A legjelentősebb nyáron a szállásdíj-bevétel, ezt igyekeznek kihasználni. Legutóbb a városban vendégeskedő szurguti diákokat fogadták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK