2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Cserszegtomaj: elkötelezett településfejlesztés

2014. március 02. vasárnap, 17:20
Címkék:

Cserszegtomajon január végén fogadták el a 2014-es költségvetést, mely alapján valamivel több mint 652 millió forintból gazdálkodik idén a település. Bartha Gábor polgármester úgy vélekedik, az utóbbi években a közpénzek felhasználása olyan komoly szabályrendszerben működik, amely biztosítja, hogy ezek a pénzek meghatározott struktúra szerint valós igényekre, feladatokra fordítódjanak, éppen ezért felelőtlen gazdálkodásba egyetlen önkormányzat sem futhat bele.

cserzsegnet1Átgondolt tervezés, produktív munka

– Cserszegtomaj mindig is olyan helyzetben volt, hogy a "van-nal" kellett gazdálkodnia, a '96-'97-es években hátrányos helyzetű önkormányzatként működött, ezt követően komoly felfutást könyvelhet el – folytatta a polgármester. Az önkormányzat 2006-ban svájci hitelt vett fel az óvoda bővítésére, amit akkor az alacsony kamat indokolt. Az önkormányzat rendesen fizette a törlesztő részleteket, amit végül is az adósságkonszolidáció rendezett. A beruházást a gyermekszám gyarapodása tette szükségessé. Évente 20 – 40 kisbaba érkezésének örülhetünk, a családokat 50 ezer forintos születési támogatással segítjük. 2010. novemberében az iskola és az óvoda épületének további bővítésére nyert támogatást önkormányzatunk, amit két évre rá átadtunk a projektben meghatározott határidőre. 2013-ban a közigazgatási reform újabb változásokat hozott, ekkor átadtuk az iskola teljes fenntartását a KLIK-nek, értelemszerűen maga az épület, a vagyon az elvégzett beruházás értékével növelve önkormányzatunk, a településünk tulajdonában maradt.

– 2013-ban hogyan gondolták tovább a település fejlesztését?

– Cserszegtomaj ugyan családi házas övezet, mégis úgy gondoltuk, lehetőséget teremtünk a közösségi együttlétre. Ennek érdekében hoztuk létre jelentős pályázati támogatással az óvodától mintegy száz méterre található ökoparkot, ahol a családok, az emberek találkozhatnak egymással. A gyógynövény- és füvészkert kihelyezett óvodai foglalkozások és iskolai tanórák helyszíne is egyben. Úgy vélem, az önkormányzati terület hasznosítását az itt élők javára kiválóan szolgálta ez a pályázat. Az elmúlt évben jelentős ráfordítással felújítottuk a Kápolna sort, a Pajtika valamint a Millennium utcát, továbbá több utcában kátyúzást végeztünk.

cserzsegnet2

– Térjünk át az idei évre. Milyen fejlesztéseket terveznek?

– Idén több mint 150 millió forintot tudunk fordítani a költségvetésben meghatározott fejlesztésekre. Ez az összeg a 79 millió forintos felhalmozási kiadásból, 73,5 millió forint felújításra szánt öszszegből áll össze, emellett rendelkezünk 20 millió forint tartalékkal. Úgy gondolom, nem kell különösképpen magyarázni, hogy e teljesítmény mögött komoly munka és felelősség áll, ahogy felhasználásának ésszerű meghatározásában is.

– Mire fordítják ezt a pénzt?

– Több olyan utca van, melynek tulajdonjogát rendeznünk kell, és ezt követően a felújítását is el kell végeznünk. Öt utcában ivóvíz- és szennyvízhálózat terveztetését kívánjuk megoldani, hogy ha lesz kiírás, pályázatot is tudjunk beadni a megvalósításra. Ugyanígy terveket kell készítenünk a Sümegi út járda, a kerékpárút és a közvilágítás létesítésének megoldására. Az iskola előtt kereszteződést át szeretnénk alakítani körforgalommá. Itt jelenleg a buszmegálló közlekedésbiztonsági szempontból nincs jó helyen, ezzel a tervezéssel ezt is meg szeretnénk oldani. A Flórián téren is hasonló a közlekedési helyzet, ami szintén átalakítást igényel. Nagy súllyal esik latba a kelet-nyugati irányú közlekedés megoldása is, ezért idén megtervezetjük a két falurész közötti utat. Megépítése igen sokba kerül, így mindenképpen pályázati forrásra lesz majd szükségünk.

Az ökopark elgondolását folytatva az óvoda és az iskola udvarának rendezésébe is belefogunk. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek szép környezetben lehessenek a szabadban, az iskola udvara rendezvényeink helyszíne is egyben. Egyedülálló kútbarlangunk környezetét is szeretnénk rendbe tenni, és táblával jelezni azt, hogy itt egy érdekes természeti képződmény található. Tavaly adtuk át a körzeti megbízotti irodát, az itt dolgozó két járőr egy új rendőrautót is kapott a megyei rendőr-főkapitányságnak köszönhetően. Ennek a járműnek szeretnénk egy kétállásos garázst építeni, hogy egyúttal helyet adjunk az önkormányzat zöldterület-fenntartó eszközeinek.

– Egy beruházási tervük a település hírnevét adó szőlőfajtához kötődik.

– Valóban, mégpedig a cserszegi fűszereshez. Éppen ezért szeretnénk létrehozni cserszegi fűszeres elnevezéssel, Bakonyi Károly szőlőnemesítő előtt is tisztelegve egy szép közösségi teret a cserszegi falurészen. Az itt kialakítandó pihenőparkban nemcsak a helyiek, hanem a gyalogos és kerékpáros turisták is időzhetnek. Ez évi feladataink közé tartozik még, hogy urnafalakat létesítsünk a temetőkben, további kőkereszteket újítsunk fel, és fix alapot készítsünk a rendezvénysátornak a sportcentrumban. Ez utóbbit társadalmi munkában végzi el a sportegyesület az alpolgármester úr vezetésével.

cserzsegnet3

– Hol tart az okker- és piritbánya környezetvédelmi rendezése?

– A hatvanas évekig működő bánya rekultivációjára a hatóságok köteleztek bennünket Keszthely városával együtt. A költségekből hatvan-negyven százalékos arányban kell kivenni részünket. A hatvan százalék biztosítása hatalmas teher, igaz jelentős összeget különítettünk el e célra még tavaly, ám a rehabilitációt támogatás nélkül nem tudjuk elvégezni. Ehhez várunk megfelelő uniós pályázati kiírást.

Örömteli viszont, hogy előrelépés történt a 71-es főút és a Rezi út kereszteződésének körforgalommá alakítása ügyében, melynek tervezése Manninger Jenő országgyűlési képviselő és megyei útügyi biztos közbenjárására, megkezdődött.

– Az önkormányzat munkájával azonban nem mindenki elégedett...

– Ebben nincsen semmi kivetnivaló, hiszen nem érthetünk mindenben egyet. Vannak, akiknek tetszik egy beruházás, míg mások úgy vélekednek, felesleges volt, inkább ezt és ezt kellett volna végrehajtani. Az már baj, ha a véleményezés átmegy személyeskedésbe, miközben a folyamatos negatív "üzenetek" a település közmegítélését is rontják.

Önkormányzatunk produktív munkával kívánja felhívni a közvélemény figyelmét a település értékeire. Nemcsak a "fizikális" beruházásokra koncentrálunk, hanem a lakosság közösségi igényeire, civil szervezeteinkre is, akik példás tevékenységükkel messze viszik Cserszegtomaj jó hírét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK