2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Búvár- és alpinistaképzés, eszközbeszerzés

2013. március 19. kedd, 15:37
Címkék:

Búvár- és alpinistaképzésen vehet részt a Zala Különleges Mentők Közhasznú Egyesületének két-két tagja, továbbá eszközöket is vásárolhat az önkéntes mentőszervezet az elnyert közel két millió forintos kormányzati támogatásból.

kul mentokKétmillió forint támogatás a Zalai Különleges Mentőknek 

Jánoki Lajos, a Zala Különleges Mentők elnöke elmondta, a támogatásból többek között aggregátorral, akkumulátoros fúrókalapáccsal, sarokcsiszolóval, szúrás- és vágásbiztos munkavédelmi kesztyűkkel valamint sátrakkal és az ellátást szolgáló eszközökkel (vízforralókkal, fűtőberendezésekkel, tárolódobozokkal) bővíthetik meglévő műszaki és logisztikai felszerelésüket. A pályázatban hárommillió forintra nyújtottak be igényt, a bírálóbizottság azonban közel kétmillió forint odaítéléséről döntött, amellyel elégedettek. Az elnök köszönetét fejezte ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak pályázatuk felterjesztéséért.

A Különleges Mentők 2012 áprilisában kutatási és mentési tevékenységéhez nemzeti minősítést szerzett Győrben, majd hasonló gyakorlaton vett részt két másik helyszínen. Ősszel pedig ENSZ nemzetközi minősítő gyakorlaton mérette meg magát Hajdúszoboszlón. Az elnök hozzáfűzte, mindez előfeltétele volt a pályázaton való részvételnek, amit tulajdonképpen azért írtak ki, hogy biztosítsák a személyi és tárgyi feltéteket a megszerzett minősítésekhez.

Jánoki Lajos érdeklődésünkre elmondta, önkéntes mentőszervezetük kutatási-mentési tevékenységet végez. Ennek megfelelően vetik be őket egy-egy katasztrófahelyzetben, amikor például romok, összedőlt épületek eltakarítására, a túlélők felkutatására van szükség. Tagjaik között (volt) tűzoltók, katasztrófavédelmi munkatársak, orvosok, mentősök, ápolók és civilek találhatók meg. Itthon és külföldön már több mentésben vettek részt, a többi között a nyugat-szumátrai földrengés, földcsuszamlás műszaki mentésében, az áldozatok felkutatásában és orvosi ellátásában.

Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át a mentőszervezet elnökének jelképesen a támogatást. Elmondta, a központi költségvetés a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság útján 47,1 millió forintot biztosít az önkéntes mentőszervezetek, hogy még hatékonyabban láthassák el közfeladataikat. A rendelkezésre álló pályázati pénzből 29 mentőszervezet és 11 önkéntes tűzoltó egyesület részesült különböző mértékben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK