2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

BUÉK a századelőről

2012. december 29. szombat, 17:35
Címkék:

Nyolcadikos elemista korában még csak emlékbe tette el az első képeslapokat. Ma, nyugdíjasként az ország második legjelesebb gyűjtőjének számít. Kisgyörgy Erzsébettel karácsonyi képeslap kiállítása kapcsán beszélgettünk otthonában, ahol egyre nagyobb helyet foglal el a jelenleg 101.641 darabos gyűjteménye.

boldogujev

Százezer képeslap a fiókokban

A József Attila Városi Könyvtárban látható is volt Kisgyörgy Erzsébet karácsonyi képeslap kiállítása. Ez persze a karácsonyi témakört felkaroló lapjainak kis szelete, hiszen több mint 13 ezer darabot gyűjtött belőlük, szortírozva fekete – fehér, színes, feliratos, vagy anélküli, régi, külföldi, és a látható gyertyák száma alapján. A pontos rendszerezést könyvtárosi múltjának köszönheti, hiszen évekig volt az egykori zalaegerszegi szakszervezeti könyvtár munkatársa, később igazgatója. De jelenleg is, nyugdíjasként vezeti a Idősek Klubjának könyvtárát. Kiállítása nemcsak a városi könyvtárban van rendszeresen, hanem Szombathelyen is minden évben, itt működik ugyanis az a képeslapgyűjtő egyesület, melynek 1989 óta tagja. Ugyanebben az évben volt az első kiállítása Zalaegerszegen, az akkori Városi Művelődési Központban.

kisgyorgy-erzsebet 004

- Hogyan kezdődött ez a szenvedély?

- Nyolcadikos elemista koromban (1949) jártam először a Balatonon, ahol összebarátkoztam néhány velem egykorú lánnyal. Mindannyian sportolók voltunk, s valahogy úgy alakult, hogy amerre jártunk küldtünk egymásnak lapot. Ezeket eltettem emlékbe, de nem gondoltam arra, hogy ez lesz a gyűjteményem alapja. Később jöttek a családtól kapott lapok. Eleinte csak magyar városokról és sátoros ünnepekről voltak képeslapjaim. A 70 – es évekig csak rakosgattam őket a fiókba, aztán azt vettem észre, hogy egyszer csak megtelt a szekreter. Tankönyveknek kellett volna a hely. Selejtezést terveztem, aztán rendszerezés lett belőle. Működni kezdett a könyvtárosi rendszerező énem, s kezdetét vette a gyűjtő szenvedély. Azóta ajándékba kapom a lapokat, vásárolom, cserélem, vagy tombolán nyerem az egyesületben – mondja mosolyogva.

- Amikor új lap kerül a kezébe. Honnan tudja, hogy az új – e az ön számára vagy már ott lapul a 101 ezer darab között?

- Vizuális típus vagyok, rendszeresen nézegetem a képeslapjaimat és 99,99 százalékra meg tudom mondani, hogy megvan – e már nekem az adott lap.

023

- Van kedvenc témaköre?

- Nincs, minden jöhet, ami a kezembe akad. Azért a kistelepülések képeslapjai és a zalaegerszegiek a mániám. Jelenleg 1794 településről 33. 209 képeslapom van. Zalaegerszegről 1898-ból származik a legrégebbi. A képeslapok egy része történelmi értékkel bír. Fel is használtak már belőle naptárakhoz, könyvekhez néhány darabot. Egyébként Zalaegerszegről 1898 óta minden évből van legalább egy képeslapom, de hogy ez mennyire közelíti a teljes megjelenést, azt nehéz kideríteni.

- Van jövője, és akár jelene is mai világunkban a képeslapoknak?

- Szerintem még küldenek az emberek egymásnak lapot, én is fogok karácsonyra a húgomnak. Bár bevallom a telefon néha kényelmesebb a jókívánság átadáshoz. Az első képeslapot 1870-ben adták ki Ausztriába és az 1880-as évektől kezdett elterjedni – s miközben mesél sorra járjuk a lakás helyiségeit, ahol patinás rendben állnak a dobozok, képeslapokkal telve

– Nem ártana egy nagyobb lakás, mert lassan kiszorulok a képeslapok miatt, a gardrób is ezzel van tele, ahogy az előszobafal akasztós része is be van már polcozva. Lassan a szomszédban kell tartanom a ruhákat – teszi hozzá viccesen. S nemcsak a családi örökség a szekreter, hanem egy 150 éves szekrény is a gyűjteményt szolgálja, ez utóbbi az előválogató funkciót bírja. S az egyéb szekrények is ahogy sorra feltárulnak tematizált képeslapokat mutatnak. Van itt minden téma, reklámtól a külföldi népművészetig, a pápák és a "Lenin" doboz tartalma egymástól távoli helyen őrzi a múltat.

031

- Mi lesz a gyűjtemény sorsa?

- Egy része a zalaegerszegi múzeumé lesz, a többit az egyesületnek vagy gyűjtő barátaimnak adom.

- 2009-ben még azt nyilatkozta, hogy a célja a 100 ezer darabos gyűjtemény. Ezt már túl is lépte, mik a további tervei?

- Nem a darabszám, más lett az életcélom. Szeretném megérni a 80. évet, ahogy a családom több tagjai is átlépte ezt a kort. A képeslapgyűjteménnyel való foglalkozás ebben is segíthet, mint ahogy annyiszor kihúzott a bajból, mint egy jó barát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK