Archivum
Bor- és dödöllefesztivál Nagykanizsán
Bor- és dödöllefesztivált rendeznek Nagykanizsán. A kétnapos rendezvényen amatőr és profi csapatok sütnek-főznek tájjellegű ételeket, a szüreti felvonuláson pedig gólyalábasok, mazsorettek, nótakörök, néptáncosok szórakoztatják a közönséget.
A fesztiválon a borházak kínálatából válogathatnak látogatók, a Hungarikumok utcájában ételkülönlegességeket kóstolhatnak, a Dödölle Kuckóban pedig lehetőségük lesz ellesni a dödöllekészítés fortélyait.
Péntek délután a Széchenyi téren vásári játékot mutatnak be, kanizsai bordalok csendülnek fel, fellépnek a gólyalábasok, a talpalávalót Bellák Tibor harmonikás húzza, és műsort ad a Zalagyöngye Táncegyüttes.
Szombaton szüreti felvonulással kezdődik a program: a gólyalábasok, néptáncosok, nótakörök, mazsorettek és fúvósok, lovasfogatok a kisbíró vezetésével mennek az Erzsébet térről a rendezvény színhelyére, az Eötvös térre. Miközben a téren hagyományőrző csoportok, citerazenekarok, népzenei együttesek, táncegyüttesek váltják egymást, két kategóriában - tájjellegű étel és dödölle - kezdetét veszi az amatőr és profi csapatok gasztronómiai versenye.
A tájjellegű kategóriában egytálételt, vagy a hozzá illő körettel főételt és desszertet kell készíteniük a versenyzőknek. Az étel készülhet bográcsban, roston, grillen, főzve vagy sütve, a fő az, hogy különleges legyen - mondta el Prikryl József, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke az MTI-nek.
Az elmúlt évek egyik sikere a tárkonyos nyúlragúleves volt, desszertnek pedig rétesféleségeket vagy kalácsot sütöttek a versenyzők, ez utóbbit különféle öntetekkel tálalták.
A dödöllének is számos - kukoricás, hajdinás, juhtúrós - változatát készítették el a korábbi versenyeken. A sós mellett feltálaltak mákkal, lekvárral, vagy gyümölccsel ízesített, édes dödölleféleségeket is - idézte fel Prikryl József.
Emlékeztetett arra, hogy a dödölle régen a szegény emberek eledele volt. A hozzávalók, a krumpli és a hagyma a kertben megtermett, elkészítése pedig egyszerű volt. A krumpli pillanatok alatt megfőtt, így az étel nagyon gyorsan elkészült.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Kinyitott a Dísz téri adventi vásárBruchner Regina összetettben első helyen végzettTámogatás a Deák-iskola faipari képzésénekForgalomcsillapítás a Radnóti úti óvoda környezetébenFeldíszítették Zalaegerszeg karácsonyfájátKözgyűlés után: sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP frakcióKitűnő minősítést kapott a NŐnek lenni akkor... című kiállításÚj parkolóhelyek a „Lordok háza” mögötti tömbbelsőbenKisasztalos verseny a Deák-technikumbanAz adóemelésekről a Tiéd a Város Egyesület -
rovatunk hírei
Közös európai barátságMegújult a munkaügyi kirendeltség LentibenÁthelyezik az IvókutatVáltozások a kulturális életbenElfogták a lakásbetörőketFelújításra kerül a Nyugdíjas OtthonházFinn vendégekMegszépült a Botfy utcaEgymillió forint marketing célraFókuszban a belvárosi programok top 10
Átépül Zalaegerszegen a Kosztolányi úti gyalogos aluljáróAszfaltozás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a Csány tér és a Hunyadi út környékénÚjabb öt évre Besenczi Árpádot választották a színház vezetőjénekGyenese Viktória kapta az idei Kalliopé-díjatApartmanházzá építik át az egykori Mándi-villátA színpad extrém sport, a színház a jelen pillanat művészeteFelavatták a megszépült Keresztury HázatÚj aszfalt és buszöblök a Köztársaság útjánHúszéves a Dienes-körKözös út a Göcseji Tudásközpontban