2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tovább épül Nagykapornak

2014. március 25. kedd, 16:32
Címkék:

Közeleg az önkormányzati ciklus vége, ami jó alkalom az értékelésre, az elvégzett munka számbavételére. Igaz még jó néhány hónap van hátra, így Nagykapornak önkormányzata kihasználja ezt az időszakot arra, hogy a már megkezdett illetve tervezett beruházások megvalósításával méltóképpen fejezze be ciklusprogramját. De nemcsak munkával telnek majd napok, hiszen idén is megrendezik a nagysikerű Country- és Gasztrofesztivált.

nagykapornak fesztivalIdén is helye lesz a vidámságnak a fesztiválon

– A sportöltöző épülete már áll, és nyáron a temetőben is elvégezzük a szükséges munkálatokat. Ezzel tulajdonképpen egy nyolc éves időszak zárul, vagyis két önkormányzati ciklus, melyben valóra tudtuk váltani elképzeléseinket a képviselő-testülettel együtt – kezdte az értékelést Sifter Péter, Nagykapornak polgármestere. – Persze, nem ment minden simán, mert az élet ezer más dolgot hozott. A változásokhoz azonban jól alkalmazkodtunk, ami munkánk eredményeiben is megmutatkozott. Az időközben megjelenő pályázatoknak köszönhetően olyan fejlesztéseket is megvalósítottunk, melyeket a nyolc illetve négy évvel ezelőtti választási programunkban nem terveztünk.

– Említene néhányat ezekből?

– Ha beruházásokat nézzük, mindenképpen ki kell emelnem az intézményi korszerűsítéseket, melyek az idősek otthona, a turistaszálló, az óvoda, az általános iskola, a faluház megújítását tették lehetővé. Valamennyi fejlesztés megvalósítását pályázati támogatás segítette, ahogy a faluház udvarán lévő játszótér létesítését is. Az intézményi felújításokban nagy hangsúllyal esett latba az energiahatékonyság növelése a dologi kiadások csökkentése érdekében.

nagykapornak spoltozo

– Az építkezések mellett mit tartott még fontosnak?

– Miközben sok minden épült és szépült, a mozgalmasnak nem nevezhető közösségi élet fellendítésén is dolgoztunk. Reményünk, hogy összetartó és tevékeny közösséggé váljon a falu lakossága, csak részben teljesült, ezért nem lehetünk elégedettek ezen a téren. Nehéz a karosszékből kimozdítani az embereket. A színvonalas karácsonyi koncerten is csak kevesen jelentek meg. Elgondoltató, hogy a helyi ingyenes programoknak (például a karácsonyi koncert vagy a Csík zenekar falunapi fellépése) kevés a nézőközönsége, miközben ugyanezen előadásokat drága pénzért megtekintik Zalaegerszegen.

– A közösségi életének fellendítése terén telitaláltnak bizonyult a népes vendégsereget megmozgató Country- és Gasztrofesztivál elindítása.

– Örülök, hogy így látja. Önkormányzatunk elhatározta, hogy olyan egyediséget visz bele a falunapba, amelyből hagyomány lehet, és amely évekkel eggyé válhat a település nevével. A kétnapos fesztivált idén harmadik alkalommal rendezzük meg saját forrásból, melynek első napja értelemszerűen a country életérzés, míg második napja a gasztronómia jegyében telik. Már most két társaság is bejelentkezett, hogy kulturális műsort adnának elő.

– Nagykapornak azon jól gazdálkodó zalai települések egyike, amely most többletforráshoz juthat a kormányzati döntés értelmében.

– Panaszra nincs okunk, de az önkormányzati rendszer új finanszírozásának korántsem haszonélvezője településünk. Ezt anyagi szempontból értem, ugyanis jól gazdálkodtunk a rendelkezésre álló forrásokból, nem vettünk fel hitelt semmire, (ezzel talán hibát is követtünk el), így nekünk semmit sem tudtak elengedni el az adósságkonszolidáció során. Ma már sajnálom, hogy nem vettünk fel hiteleket.

nagykapornak ter

– Milyen célra fordítják az egyszeri tíz millió forintot?

– A tízmillió forintos többletforrást rendeletben meghatározott célokra használhatjuk fel. Az ötvenes években épült orvosi rendelőt szeretnénk ebből kívül-belül rendbe tenni, többek között kicseréljük a nyílászárókat, felújítjuk a vizesblokkot és a tetőszerkezetet. Saját erőből és társadalmi munkával a temetőben felújítjuk a ravatalozót, térkövezzük a sétányokat, parkosítunk, és padokat helyezünk ki. A temető rendbetételére korábban beadott pályázatunk sajnos nem nyert támogatást. Ugyancsak többször próbálkoztunk pályázattal a sportöltöző megépítésére, mely végül egy Leader kiírás által sikerült. A beruházást az önkormányzat saját erővel támogatja, az önkéntesek pedig társadalmi munkával. A közösségi feladatokat vállalóknak ezúton is köszönetet szeretnék mondani. Úgy tervezzük, hogy ezeket a munkákat a nyárra, illetve még az októberi önkormányzati választások előtt befejezzük.

Sifter Péter, mint mondta, nem indul a polgármesteri posztért. Két ciklusban dolgozott együtt a képviselő-testülettel, hogy jobb életkörülményeket teremtsenek Nagykapornak lakói számára. Munkájuk eredményeként úgy szeretne felállni a polgármesteri székből, hogy teljesítették ezen időszakra vonatkozó vállalásaikat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK