2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Beruházásokkal teli év Letenyén

2013. december 28. szombat, 17:27
Címkék:

2013. január elseje történelmi dátum Letenye életében, a szlovén–horvát–magyar hármas határ mellett fekvő város negyvenkét év után válhatott ismét járási székhellyé. Erre a változásra gazdaságfejlesztéssel is készültek, négyéves előkészületi munkát követően sikerült meggyőzniük a Müller Drogérialánc vezetését, hogy magyarországi logisztikai központját Letenyére telepítse.

letenye egeszseghaz

A járási székhely jövőre várossá válásának 25. évfordulóját ünnepli

– Városunk életében hatalmas mérföldkő, hogy a logisztikai központ a hármas határ és autópályák adta lehetőségekre felfigyelve ide települt, és megkezdte működését 2012-ben – hangsúlyozta Halmi Béla, Letenye polgármestere, akit az elmúlt időszak értékelésére kértünk. – Ez mindenképpen kitörési pontot jelent számunkra Nagykanizsa árnyékában, a helyi gazdaság élénkítése mellett jelentős a foglalkoztatás bővítésében betöltött szerepe is. A logisztikai központban 250 fő állandó alkalmazott, míg 100–150 ember egyszerűsített munkaviszonyban dolgozhat maximum kilencven napig egy évben, és ezzel a lehetőséggel a közmunkások is élhetnek. Fontos megemlíteni azt is, hogy a cég bővíti gépjárműparkját. Ezek egy része már magyar rendszámú kamion, ami a gépjárműadó szempontjából előnyös számunkra.

– Visszatérve a közigazgatás átalakítására, az önkormányzatok számára új feladatfinanszírozási rendszert is bevezettek.

– Költségvetésünket, mint minden önkormányzat úgy tervezte meg, hogy hiány felhalmozása nélkül kell gazdálkodnunk. Fontos előrelépés volt az is, hogy az önkormányzatok átadhatták a hatósági munkát a járási hivataloknak, ennek köszönhetően csak azokra a feladatokra koncentrálhatnak, ami a dolguk, vagyis olyan települési fejlesztésekre, melyek a helyi lakosság érdekeit szolgálják. Ebben nemcsak az infrastrukturális beruházások élveznek előnyt, hanem a munkahelyteremtés érdekében tett intézkedések is.

– Vegyük sorba fejlesztési feladataikat!

– Van olyan beruházás, melyet már befejeztünk, míg más munkák folyamatban vannak. Egy elbírálásra várunk. Az IPA magyar–horvát együttműködési programban valósulna meg ez a projekt, ami kerékpáros turisztikai tematikus túraútvonal feltárását, valamint az egyedutai művelődési ház szálláshellyé, kerékpáros központtá alakítását tenné lehetővé, ahol kerékpáros szerviz és bolt is működni fog. Ehhez kapcsolódik a Mura-keresztúr felé vezető út rekonstrukciója, amit a Magyar Közút N. Zrt. végzett el több mint ötszázmillió forintból. Számunkra azért fontos ez a beruházás, mert ez az út immár kerekezhető a régi határállomástól Nagykanizsáig illetve Murakeresztúrig. A Budapestről vonattal érkező kerékpáros turisták mindkét vasútállomásról Letenyét és a Mura–Dráva térséget meg tudják közelíteni az elkészült úton.

A csapadékvíz-elvezetés megoldására 105 millió forintot költöttünk. Nyolc utcában folytak a munkálatok, ahol szükséges volt beton árkokat fektettek le, míg máshol kimélyítették az árkokat. A beruházás katasztrófavédelmi célokat is szolgált, ugyanis az esővíz okozta károk helyreállítására nem lesz lehetőség vis maior támogatásra. Végéhez közeledik szennyvízprojektünk is, ami szintén IPA programban valósul meg. Új szennyvíztisztítót építettünk, a tisztított szennyvíz pedig zárt csőrendszeren folyik be majd a Murába.

letenye halmibela– A többi pályázatot már elbírálták?

– Igen, és ezzel kapcsolatban jó hírekről tudok beszámolni. A Nyugat-dunántúli Operatív Programhoz benyújtott 200 millió forintos pályázatunk támogatást nyert, így végre megújulhat egészségházunk, melynek előnyeit a térség lakói is élvezhetik. A kivitelezési munkák jövőre kezdődnek meg. Kívül-belül teljesen megújítjuk az épületet, és ide költöztetjük a gyermekorvosi rendelőt és a védőnői szolgálatot. A járóbeteg-szakellátást továbbra is a nagykanizsai Dorottya kórház biztosítja. Hosszú távú tervünk, hogy az egészségház a balneológia felé szakosodjon, miután termálfürdővel rendelkezünk.

Nyert a 204 millió forintos KEOP pályázatunk is, melyre szintén régóta vártunk. A projekt az iskola és az óvoda külső felújítását, hőszigetelését, nyílászárók cseréjét, hőszivattyús fűtési rendszer kialakítását teszi lehetővé jövőre. A beruházás 15 százalékos önerőt igényel, amit fejlesztési hitelből szeretnénk biztosítani. Jó hír, hogy a NAV veszélyes anyag szállítási ellenőrzései során beszedett bírság 30 százaléka bennünk illet, ami hétmillió forintot tesz ki jelenleg.

Miután az összeget csak környezetvédelmi célokra lehet fordítani, felhasználhatjuk önerőként az iskola és az óvoda rekonstrukciójához. A BM önerőalapra is nyújtottunk be pályázatot, hogy minél kevesebb hitelt kelljen felvennünk. Itt köszön vissza az a döntésünk, hogy az általános és zeneiskola működtetését bevállaltuk, így az energiatakarékos üzemeltetését szolgáló beruházással jelentősen csökken-nek ezen kiadásaink.

– Pályázati sikert értek el a közmunkaprogramban is.

– Hátrányos helyzetű térségként százszázalékos támogatottságú közmunkaprogramban vehetünk részt. Havonta átlagban negyven főt tudtunk foglalkoztatni. Két csoportot indítottunk a belterületi utak illetve a belterületi árkok rendbetételére. A hivatalokban többnyire pályakezdő fiatalok dolgoztak, hogy munkatapasztalatot szerezhessenek. November elsejétől 60–70 fő képzése indult el, akik többek között alapfokú kompetencia, konyhai kisegítő, mezőgazdasági munkás, motorfűrész, és kisgépkezelő képzéseken vesznek részt április végéig. Az általános iskola pedagógusai alapfokú kompetencia tanfolyamon oktatóként működnek közre. A normál közmunkaprogramban mindeközben 52-en dolgoznak.

Mindenképpen szót érdemel a közmunkások által elvégzett külső állagmegóvási munkálatok a Szapáry–Andrássy kastélyon. Az ÉKKÖV Kft. kivitelezésében a földszinten új vizesblokkot is kialakítottunk.

– Ez az év a civil összefogás szép példáját is megmutatta.

– Valóban. Az egyedutai kápolna rekonstrukciója az építtető család leszármazottjainak kezdeményezésére, adományokból valósulhatott meg. A megújult kápolnát augusztus 20-án adtuk át. Civil összefogással, társadalmi munkával és az építtető család leszármazottai segítségével a letenyei temetőben lévő kápolna is régi pompájában szépült meg, csak a belső festés van hátra, a faliképeket eredeti formában állítják helyre. Jövő nyáron szeretnénk majd átadni. Mindkét kápolna önkormányzatunk is hozzájárult, köszönet valamennyi adományozónak.

Városunk jövőre lesz 25 éves, ez alkalomból egy igazán szép falinaptárt készíttettünk 2014-re, ami összefoglalja az elmúlt időszak jelentős történéseit. Szőlőhegyeink, tavaink, erdeink és a Mura folyó népszerűsítése érdekében faborona pincénk mellé szeretnénk építeni egy gyönyörű kilátót, Boldog Buzád tornya néven. Bízunk abban, hogy 2014-ben, városunk 25 éves fennállásának jubileumi évében a kilátó átadását is megünnepelhetjük, ami Letenye számára a hármas határt is jelképezi – mondta Halmi Béla.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK