2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Bátorságuk, hazafiságuk ma is példa

2016. március 15. kedd, 14:37
Címkék:

1848 emléke azért is oly eleven bennünk, mert az első lépés volt a polgári Magyarország felé vezető úton. Olyanok álmodták valóssággá, akik tudták, hazánk szabadsága, függetlensége, a polgári Magyarország eszméje elválaszthatatlanok egymástól – fogalmazott ünnepi beszédében Dömötör Csaba miniszterhelyettes a Csány László szobránál Zalaegerszegen.

marc15 10 net

Megemlékezés a 48-as szabadságharc és forradalom hőseiről

Mint mondta, a 48-as szabadságharc azért lehetett egyetlen vér nélküli forradalom akkoriban, mert mindenki egyet akart az országban. Kitért Csány László szerepére, aki királyi majd kormánybiztosként elszántan szervezte az ellenállást, intézte a hadsereg ügyeit, mellyel sikeresen védte meg a déli határszakaszt. Intézte Bem József hadseregének ellátását is, így neki is köszönhető a császári csapatok kiverése Erdélyből. Egy volt azon hősök között, akik miatt a 48-as magyar szabadságharc és forradalom európai mértékkel is példaértékű volt.

marc15 4 net

Az államtitkár arra figyelmeztetett, hogy 48-hoz hasonlóan most újra olyan időket élünk, melyek befolyásolhatják szabadságunkat. Ezúttal a szuronyok helyett a migrációval kell megküzdenünk. Az elmúlt évben ugyanis másfél millió bevándorló érkezett ellenőrizetlenül, miközben az Európai Unió egyes vezetői megfeledkeznek a történelem vastörvényeiről. Multikulturalizmust, békés egymás mellett élést hirdetnek, de ehelyett brutális terrorcselekmények tartják sakkban a tagállamokat. Az unió szemben állva minden európai értékkel, úgy akarja rákényszeríteni az országokra a kötelező betelepítési kvótát, hogy azok lakosságát nem kérdezi meg. Ilyen körülmények között, nem túlzás azt állítani, hogy Európában ismét bátorságra, elszánt kiállásra, és józan észre van szükség. A bevándorlás nem lehetőség, hanem veszélyforrás. Ezért magyarként nem engedhetjük meg, hogy mások döntsenek sorsuk felett, hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

marc15 2 net

A megemlékezés szentmisével kezdődött a Mária Magdolna Plébániatemplomban. A Deák-szobornál Juhász Előd János diák-alpolgármester mondott beszédet. A Csány-szobornál Boronyák Tibor, a gyenesdiási Asbóth Sándor Huszárbandérium tagja elszavalta Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, a Maros Művészegyüttes pedig mezőségi táncokat adott elő.

marc15 9 net

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK