2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Balatongyörök sikeres nyár után

2013. október 20. vasárnap, 18:51
Címkék:

A főidény eredményessége az önkormányzat szempontjából két fő bevétel nagyságán mérhető le: a vendégéjszakaszámot alapul vevő idegenforgalmi adó (IFA) bevétel alakulásán, illetve a saját, önkormányzati üzemeltetésű strandi összbevételen – nyilatkozta a szezon sikerét firtató kérdésünkre Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere, aki szerint a lényegileg pesszimistán tervezetthez képest, jelentősen jobb lett az idényzárás, mind az IFA, mind a strandbevétel vonatkozásában.

gy strand 1 Már a 2014-es szezonra készülnek

Mint kiderült: a tavalyi strandi bevétel az elmúlt esztendők egyik rekordjának számított, de még ezt is sikerült mintegy 15%-kal megfejelni úgy, hogy a szomszéd településekkel ellentétben, a belépődíjak árát Balatongyörök nem emelte. Az IFA bevétel csak 1-2 százalékkal lett magasabb, mint a tavalyi, de ez leginkább annak tulajdonítható, hogy tulajdonosváltás miatt az egyik legnagyobb szálloda idén nem volt a bevételtermelő hotelek között.

– A siker mögött a polgármester egyrészt a nagyon kedvező időjárást látja, hisz egész nyáron mindössze 4-5 olyan nap akadt, amikor az esős, szeles idő miatt nem tudták kinyitni a strandot és az előző esztendők 15–20 napos üresjárataihoz képest ez nagy előrelépés. A másik ok pedig, hogy az előző három év szisztematikus fejlesztései mostanra beértek, hiszen több független strandminősítési rendszer is a györökit hozta ki a legjobbak között.

Megtisztelő, hogy a "Kék Hullám Zászló" rendszerében a legmagasabb háromcsillagos minősítést szereztük meg, a balatontipp.hu-n a vendégosztályzatok alapján a második helyre rangsoroltak bennünket, és az I love Balaton értékelési szisztémában is az előkelő második helyezés jutott ki a községi strandunknak. A szezonban nyújtott kiemelkedő teljesítményünket nem csupán a szakújságírók, de a vendégek is elismerték. A legmelegebb évszak rendezvényeinek sikere sokakat lenyűgözött. A jazz-csütörtökök körbeölelték a nyarat és talán egyetlen olyan hétvége akadt, amikor nem volt szervezett program. A bor- és tűzoltó fesztiválok, a halétel gasztronómiai seregszemle, a nyitott pincék napja bizony a környék településeiről, Keszthelyről és Hévízről is jócskán vonzott ide vendégeket.

bgyorok1

– Mivel kívánják megalapozni a következő szezon eredményességét?

– Már az idei év elején körvonalazódtak a leglátványosabb fejlesztések. Mintegy 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk a közel 700 méter hoszszú "élmény-sétány" építésére, a strandi fogadóépület modernizálására, és egy fitneszparkban elhelyezett rekreációs élménypontok létesítésére. A kiviteli tervek nyáron elkészültek, zajlik a közbeszerzési eljárás és a számítások szerint október végén, vagy november elején sikerül megkötni a szerződést, átadva a munkaterületet a nyertes vállalkozónak. Ha az időjárás továbbra is a kegyes arcát mutatja, akkor a mérnöki becslések szerint a májusi pünkösdi szezonindításra minden kész lesz.

A strand fejlesztésére szerencsére sok, megvalósításra alkalmas ötletet, javaslatot kaptunk a vendégektől is, és az ott vendéglátóegységet üzemeltető vállalkozóktól is. Az itteni bevételek jelentős hányadát most is visszaforgatjuk a strand szebbé, komfortosabbá tételére. A burkolt sétány, jövőre már egészen a hátsó gyermekmedencéig kanyarog majd, de rendbe tesszük a hátsó pénztár környezetét is. A strandot kettészelő kabinsornak, mint kiderült, mind látvány vonatkozásában, mind közlekedési szempontból vajmi kevés haszna van. A jelenlegi kabinkapacitás is háromszorosa az igényeltnek, ezért ezeket elbontjuk és a vendégeink kedvében járva újabb, a vízhez közeli zöldfelületeket hozunk létre.

A vendégek mind a szolgáltatások minőségével, mind a mennyiségével elégedettek, ezért kell megfogadni olyan ötleteiket, ami például a jelenleg a központi részen elhelyezkedő raktár-műhely áthelyezésére irányulnak. Az önkormányzati karbantartói tárolónak tényleg nem a strand legértékesebb részén kell helyet foglalnia, ezért azt el is bontjuk és egy kisebb, de a céloknak megfelelő, kerítés melletti, az illemhely közelében létesítendő épületbe költöztetjük. A helyén újabb pihenőhely létesül és 2000 négyzetméter zöld terület felszabadul.

A Zalai Balaton-part strandbevételei egyenesen arányosak a hektárra, vagy négyzetméterre vetített strandnagysággal. Ha a jelenlegi 4,5 hektár nagyságú strand méretét optimálisan megnöveljük, akkor jó esetben akár az éves bevételünk is nőhet. Gondolkozunk egy élménymedence létesítésén is, de ezt inkább az elkövetkező években szeretnénk megvalósítani. A Bakony-erdő Zrt. több mint 312 millió forintos beruházással fejleszti a Keszthelyi-hegység négy zalai településének, köztük Balatongyöröknek az erdei kirándulóhelyeit. Két kilátó november végére felépül; a rendezvények kiszolgálására víz- és áramvételi lehetőség beiktatásával megújul a Bélapi-pihenő, amelyik egy új tanösvény kiindulópontja lesz.

bgyorok2

– Jut-e pénz az utak, járdák felújítására?

– Október derekától, mintegy 6 millió forint önerő felhasználásával, elemes térkő-burkolattal teljesen megújítjuk a köztemető belső, kavicsos, több helyütt kátyús úthálózatát. A lakók jogos igényének megfelelve, idén körülbelül egy kilométer hosszban kapott új, martaszfaltos burkolatot a Bece-hegyi Kápolna utca, a Szilváskerti utca, a Nyár utca, a Hétház utca és kisebb közök. A tavaszig beérkező adóbevételeink egy részét szintén a szilárd burkolatú aszfaltozásra fogjuk elkölteni. Elég sok önkormányzati közút haladta meg a 20-25 éves életkort. A felújítás sok helyen vált időszerűvé. Az útjainkra rekonstrukciós tervet készítettünk. Az állami tulajdonlású, a Magyar Közút kht. kezelésében lévő Kossuth utca modernizálását is kezdeményeztük. Itt az élelmiszerüzlet melletti terület köztéralakító munkálatait végezzük el.

Eljutott az örvendetes hír hozzánk is, hogy jövőre a 71-es főút Balatongyöröktől a Veszprém–Zala megyehatárig terjedő pályaszakaszát korszerűsítik. Várhatóan tavasszal a Szép-kilátón az autóparkoló és a kilátó pont közötti százméteres szakasz térburkolására is gondot fordítunk, hogy akár a mozgáskorlátozottak is élvezhessék a gyönyörű panorámát. Itt a térvilágítást is modernebbre cseréljük.

Még ősszel, saját források felhasználásával szeretnénk elkezdeni az önkormányzat épülete előtti udvarrész, illetve az egészségház és a posta körüli térrész parkosítását, parkolóhelyek kialakításával. A vonzóbb faluközpont megvalósítása közérdek. Ugyancsak megvannak az engedélyezési tervek a 71-es főút körforgalom és a Szép-kilátó közötti szakaszán kialakítandó gyalogjárda kivitelezésére. Évtizedes vágyálma teljesül a felső-csetényi településrész lakóinak, hisz egyre több állandó lakos költözik a helyre, ahol régebben, jobbára csak nyaralók, présházak, pincék voltak. Jelenleg nem rendelkezünk 150-200 milliós bekerülési költséggel, ezért csak szakaszokra bontottan tudjuk elindítani a munkát, amelynek végén akár gyalog, akár kerékpárral is biztonsággal be lehet majd közlekedni a település központjába, vagy a strandra. Figyeljük a pályázatok kiírását, hogy mielőbb megnyugtató megoldást találjunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK