2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Balatongyörök brilliánsan buzgólkodik

2013. május 28. kedd, 18:07
Címkék:

Balatongyörök a páratlan szépségéből és a Balatonból él, így májusban a legfőbb feladatunk: a közterületek rendezése, csinosítása, a rend és tisztaság szavatolása. Fontos, hogy a klasszikus, Pünkösd ünnepével egybekötött szezonnyitó ünnepre a község már a legszebb arcát mutassa, ezért a virágosítással egybekötött településdekorálás is lényeges – nyilatkozta Biró Róbert polgármester, aki megerősítette: a falu egyik fő bevételi forrását a strandi bevételek jelentik, így ott kell leginkább szorgoskodni.

balatongyorok strand

Folyamatos az üdülőfalu fejlesztése

– Folytatjuk a tavaly megkezdett fejlesztéseinket: nagy erővel dolgozunk a térkőburkolatos sétánybővítés újabb ütemének végrehajtásán. Egy-két felesleges, kihasználatlan strandi épületünk (például színpad, kabinok) lebontásáról határoztunk, hogy a helyükön árnyékos és zöld pihenőhelyeket hozhassunk létre a nyaralók kedvében járva. Májusban végezni szeretnénk a legrosszabb állapotú utak javításával. A Kápolna utca aszfaltozása már elindult, a Balaton utcának a böngyéri településrészre ráforduló szakaszán is dolgoznak. A korábban a SAPARD programhoz kapcsolt útrekonstrukcióban a Felső-hegyi utcák közül több olyan is akad, ahol nem végig kapott szilárd borítást egy-egy szakasz. Ezt most pótolni akarjuk. Több utcában az egyszerűbb, de pormentességet biztosító mart aszfaltos technológiát kell alkalmazni, mert ott még várhatóan sokáig folyhat még építkezés, egyéb közműépítés.

– Mire számíthatnak a turisták?

– A tavalyi jegyárakon nem kívántunk változtatni. A strandbelépőjegy váltásakor West Balaton kártyával az itt nyaralók 40 százalékos kedvezményre jogosultak. A keszthelyi székhelyű Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit (NYUBATIN) Kft. ügyvezető igazgatójának kezdeményezésére a Balatoni Hajózási Zrt.-vel és a szomszédos vízparti településekkel megegyeztünk arról, hogy elő- és utószezonban (májusban és szeptemberben) a magyar tenger nyugati medencéjében is közlekedjenek kerékpárok szállítására is alkalmas közforgalmi hajójáratok. A Bahart átalakította az AKALI névre keresztelt vízi buszát, és új, biciklit is szállító menetrendszerinti hajójárat üzemel május 1. és június 7. között, szombati napokon, ünnepnapokon: Szigliget – Balatongyörök – Balatonmáriafürdő útvonalon. A három Bahart részvényes település is eredményes gazdálkodást vár el a hajózási társaságtól, ezért egyetértettünk a költségek arányos megosztásában, a kockázati tőke felvállalásában, hogy a Bahartnak ne képződjön vesztesége. A hajó alsó kajütjét korszerű rögzítő pontok segítségével úgy alakították át, hogy akár félszáz bicaj is biztonságosan elhelyezhető benne és a kerékpárokért fizetendő jegy árát is ötven százalékkal mérsékelte a cég. A NYUBATIN Kft. sikeres pályázatához kapcsoltan hatvan darab kerékpár kölcsönzési lehetősége valósult meg hat környékbeli településen, köztük a balatongyöröki Tourinform irodában.

– Átalakult-e a vendégvárás, a turistafogadás rendszere?

– Jó pár esztendeje megfigyeltük, hogy a legnagyobb kereslet a minőségileg kifogástalan szálláshelyekre, vagy a nagyon olcsón kínált tábori körülményeket kínáló sátras, faházas helyekre van. Pillanatnyilag 350–400 fizetővendéglátás folytatására kiadott, illetve érvényesített vendégkönyvet tartunk nyilván, de az aktív és legális szobakiadással foglalkozók száma ennél kisebb. Az elmúlt évekhez képest minimális csökkenést tapasztalunk a szobakiadók számában, de a számarányukat tekintve összességében sok év vonatkozásában a stagnálás a jellemző. A településhez befolyó idegenforgalmi adó 80–85 százalékát mégsem ők, hanem a nagy szállodák, kempingek, panziók fizetik be. A Széchenyi- vagy valamilyen hasonló kedvezményes üdülési kártyát felhasználók tökéletes testi-lelki kikapcsolódást igényelnek. A vendéglátásban érdekelt vállalkozók, a saját használatú üzlettulajdonosok zöme már nem elégedhet meg a három hónapnyi megfeszített teljesítéssel az egész évnyi megélhetéshez, így telente teljes családok vállalnak munkát például Ausztriában. Minden évben akad persze olyan vállalkozó, aki visszaadja az ipart, és olyan is, aki nekivág.

bgyorok jarda

– A Szép-kilátó panorámájának élvezete fokozható?

– A nyarat inkább a nyertes nagyberuházásaink precíz előkészítésére fordítjuk. Nyár végén a strand mögötti vasúti felüljáróig új, térvilágítású sétány építése kezdődik. A projekt kivitelezési tervei most készülnek, még nyáron lefolytatjuk a közbeszerzési eljárást és szeptember elején átadjuk a munkaterületet, hogy jövő szezonra már minden tökéletes legyen. A Szép-kilátó fejlesztésére is több elképzelést dédelgetünk. Az út mellett, vagy annak közelében lévő egyes létesítményekről a barna alapszínű jelzőtáblák adhatnak tájékoztatást. A képviselő-testület és a helyi turisztikai egyesületünk felvetésére a Magyar Turizmus Zrt. képviseleténél kezdeményezzük, hogy készüljön és kerüljön felállításra egy, a Szép-kilátót előre jelző nagy közúti tábla, illetve a könnyebb beazonosíthatóság céljával egy nagyobb, a tájba jól beleillő táblával, vagy felirattal is jelezzük majd: a pihenőponton mindenképp érdemes megállnia a 71-es úton közlekedőknek. A két éve elkészült parkolóban még mindig van egy 100-120 méteres, kavicsos borítású sétányszakasz, amit ősszel szeretnénk térkő burkolattal ellátni. A nyertes sétányfejlesztési nagyprojekt is érinti a Szép-kilátót, mégpedig az alsó, a forráshoz közeli részén. Itt a következő szezonra egy Kneipp-pontot alakítunk ki.

– Milyen feladatok elvégzésére koncentrálnak még?

– Több mint 312 millió forintos beruházással fejlesztik a Keszthelyi-hegység négy zalai településének, köztük Balatongyöröknek az erdei kirándulóhelyeit. A nyáron kezdődő munkák során a településen két régi kilátó épül teljesen újjá és a Bélapi-pihenőhely is kulturált, esztétikus erdei "objektumként", szalonnasütőkkel, tanösvénnyel fogadja a bakancsos turistákat. A golfpályához közeli strandon is startol egy hosszútávra szóló, a szezon végén kezdődő modernizálás: a vitorláskikötő fejlesztése. A programszervezést sem hanyagolhatjuk. "Valóra váltott egészség – gyógyító hét" címen május utolsó hetében futó rendezvényünk újdonságként szerepel, de a hagyományos jazz fiesta is várhatóan újra sokakat vonz. A halételfőző versennyel bővülő tűzoltó fesztiválnak, a borfesztiválnak is lesznek új elemei. A Római Kori Vigasságok ünnepi rendezvény háromnapos, több helyszínen zajló programmá bővül, és úgy bontjuk tematikus részekre, hogy a gyermekes családoknak is örömszerző kikapcsolódás legyen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK