2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Balatongyörök babérjai

2015. július 17. péntek, 12:44
Címkék:

A Balatontipp régiókalauz strandértékelő programja szerint tavaly a fürdőzők az alsóörsi és a balatongyöröki községi strandot, a balatonfüredi Kisfaludy-strandot és a gyenesdiási Játékstrandot minősítették a legjobbnak a tíz kategóriában leadott osztályzataikkal.

bgyorok entente 9

Bölcsen brillírozva

– Egytől ötig terjedő érdemjegygyel mondhatták el véleményüket: a víz és a meder állapotáról, a parti rész gondozottságáról, az illemhelyek, zuhanyzók, öltözők állapotától. Osztályozták az úszási feltételeket, a gyerekeknek szóló játékokat, pancsolási lehetőségeket, a sportolással kapcsolatos lehetőségeket, a vendéglátói, kereskedelmi és más szolgáltatások bőségét, színvonalát, a parkolási lehetőségeket, a strandon dolgozók viselkedését, végül meghatározták, hogy szerintük az adott strandon a belépődíjak, szolgáltatások, büfék árai mennyire kielégítőek – foglalta öszsze Bíró Róbert, a község polgármestere, aki a Kék Hullám Zászló rendszerben elért további eredményekre is kitért.

– Idén megújult a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítő rendszer, az eddigieknél szigorúbb pontozással és csillagokkal történő rangsorolásban a benevezett strandok közül nyolc – köztük a györöki strand – kapott a legjobbnak számító: háromcsillagos minősítést. A strandi bevételeket hosszú évek óta szinte teljes egészében visszaforgatjuk a közösségi fürdőhely modernizálására. Ennek látható eredménye van az elismerésekben, illetve a vendéglétszám-emelkedésben. A KHZ strandminősítésben nem csupán a legmagasabb minősítést sikerült elérnünk, de a strandunk zsebelte be a legmagasabb pontszámot is. Az elért eredmények színvonalát igyekszünk megtartani és a folyamatos csinosításban vagyunk érdekeltek.

bgyorok entente 35

– A Virágos Városok és Falvak Nemzetközi Versenyében hazánkat Balatongyörök képviseli.

– Erről a megmérettetésről még 1990-ben Európa-díjjal térhettünk haza. A település mindenkori vezetősége azóta nagyon komolyan vette a szezonra való felkészülést, a közterületek szépítését. A versenysorozatban tavaly elhódítottuk a "legvirágosabb község" díjat és nemzeti fődíjasként felkérést kaptunk arra, hogy nemzetközi színtéren mérettessük meg magunkat. Képviselő-testületünk büszkén vállalta a nagy nemzetközi sajtóvisszhanggal járó megmérettetést. A felkészítők havi, majd kétheti gyakorisággal látogattak el hozzánk, hogy vizsgálják mennyire sikerült előbbre lépni a környezetszépítés, a környezetvédelem, az ökológia, a fenntartható fejlődés szempontjait érintően.

Július elején a szakmai zsűrinek egy szigorúan kötött négyórás program keretében mutattuk be a település kilenc helyszínét. A nemzetközi kert- és tájépítészekből, kertészeti szakemberekből álló zsűri tagjai kiemelt figyelmet fordítottak a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére; a település zöldfelületi programjára, fejlődésére; a közösségi részvételre, a lakosság és a civil szervezetek bevonására. A település turisztikai jelentőségére és felkészültségére, látogató- és vendégbarát szemléletére; az önkormányzat erőfeszítésére, fenntartói szerepére és stratégiai gondolkodására; a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programjára és eredményeire; a korszerű hulladékgazdálkodásra és megújulóenergia-felhasználásra is pontokat adtak. A legjobbak közé csak 24 juthat be.

A településbejárást követően az első értékelés alkalmával dr. Rüdiger Kirsten, a zsűri elnöke dicséretben részesített bennünket és kiemelte, hogy nagy vendégforgalmat bonyolító turisztikai településhez mérten, gyönyörű tisztaság honol a köztereinken. A végeredmény szeptemberben a bristoli gálán lesz nyilvános, de az eredménytől függetlenül már most meg kell köszönnöm a civilek, a vállalkozók, a lokálpatrióták által nyújtott rengeteg önzetlen segítséget. Öröm volt látni, hogy az emberek gondjaikat félretéve képesek voltak összefogni a falu sikeréért. A zsűri tanácsait, javaslatait, iránymutatásait mindenképp figyelembe fogjuk venni a jövőbeni fejlesztéseinknél.

bgyorok entente 1

– A vendégeket ismét rengeteg nyári rendezvény várja.

– Augusztus végéig csütörtökönként este nyolctól a templom alatti téren a Jazz Fiesta kínál lélekemelő perceket. Július közepén a móló melletti sétányon a XX. Balatongyöröki Borfesztivál négynapos programsorozatát indítjuk útjára. Július utolsó szombatján a Tűzoltónap szórakoztató versengése kínál majd örömperceket. A művelődési házban a "györöki nyári tárlat" kiállításain neves Kossuth- és Munkácsy-díjas művészek mutatják be alkotásaikat.

Július legvégén P. Szabó Ernő művészeti író és Szemadám György festőművész író közös könyvbemutatóját tartjuk. Az est folyamán bemutatjuk a helyi közönség előtt a tavaly ősszel megjelent Szépkilátó című képzőművészeti albumot is, mely a Györöki Nyári Tárlatok elmúlt tíz évét dolgozza fel. Augusztus 7. és 9. között a Bor és Dalfesztivál hoz majd vidámságot. Különlegesen érdekesnek ígérkezik augusztus 5-én a III. Interfest Nemzetközi Művészeti Fesztivál is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK