2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az utolsó töltényig kitartottak

2014. május 26. hétfő, 15:31
Címkék:

Az ezred a galíciai hadszíntéren puszta karddal és lovakkal ment neki az orosz géppuskafészkeknek, ami előrevetítette borzalmas veszteségeiket – idézte a korabeli krónikást ünnepi beszédében Gondos Ferenc nyugállományú ezredes, a Zalaegerszegi Honvédklub tiszteletbeli elnöke a Hősök napja alkalmából tartott megemlékezésen.

czakler 09

Hősök napja: Elesett magyar katonákra emlékeztek

A zalaegerszegi magyar királyi 6. honvéd huszárezred ezeregyszáz fős csapata 1914 augusztusában indult a frontra, ahol súlyos veszteséget szenvedettek. Ennek és a későbbi hősies tetteknek állít emléket az Október 6. téren álló, közadakozásból létesült turulmadaras emlékmű, rajta az elesettek közel 400 fős névsorával. Összesen 551 hősi halottat tartanak nyilván, közülük a legtöbben idegen földben nyugszanak azóta is.

Gondos Ferenc történelmi visszatekintésében a zalai hősök közül kiemelte Czákler Istvánt (a felső fotón középen), akit kiemelkedő helytállásáért többek között az Ezüst Vitézségi Érem második osztályával tüntették ki.

hosoknapja2

Beszélt arról, hogy 1914-ben az első világháború (a nagyháború) kitörésekor a történelmi Magyarország 20 milliós lakosságából több mint hárommillió férfi vonult be katonai szolgálatra. A Magyar Királyi Honvédség 8 gyalogos és 2 lovas hadosztállyal olasz, orosz frontokon harcolt a Kárpátokban és Galíciában. A háború szörnyű veszteségekkel zárult: 660 ezren elestek, a háborút lezáró békeszerződések és a trianoni békeditkátum következményeként hazánk elveszítette területe kétharmadát, lakosságának 57,3 százalékát, nyersanyagforrásának háromnegyed részét, a többségében magyar lakta városok háromnegyedét. A győztes hatalmak emellett jóvátételi kötelezettséget is előírtak Magyarország számára.

hosoknapja1

Gondos Ferenc, mint mondta, kegyelettel emlékezhetünk a második világháború hőseire is, akik a korábbi hatalom által sugallt lekicsinylő vélemény ellenére az utolsó töltényig kitartottak állásaikban. Ennek zalai vonatkozású bizonyítéka Závodszky István által vezetett Magyar Királyi Gyalogezred III. zászlóaljának példás helytállása. A századosnak, aki óriási veszteségek árán, de hazahozta maradék csapatát a Don-kanyarból, posztumusz díszpolgári címet adományozott Zalaegerszeg önkormányzata. Már utca is viseli nevét, és tevékenységének emlékére a Nemzetközi Szent György Lovagrend a város közreműködésével emléktáblát helyezett el egykori lakhelyén, a Mártírok útja 69. számú ház falán.

hosoknapja3

Az ünnepi beszédet követően Szántai Lajosné kincstárnok és lovag Ferge László háznagy megkoszorúzta el az első világháború hősi hallottainak emlékművét. A második világháború áldozatai tiszteletére többek között koszorút helyezett el Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán alpolgármester, Vigh László országgyűlési képviselő valamint Rigó Csaba kormánymegbízott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK