2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az orgonával beteljesedett a kápolna felújítás

2013. augusztus 30. péntek, 08:34
Címkék:

A Mindszenty-iskolában lévő Zárda kápolna új orgonáját áldotta meg augusztus 28-án dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspök. Ezzel a szertartással véget ért az a 20 évig tartó folyamat, mely során folyamatosan szépült, gazdagodott a miséző hely.

mindszenty-orgona 1

-20 évvel ezelőtt, pontosan ezen a napon, amikor megnyitotta kapuit a Mindszenty-iskola, a liturgikus berendezésen kívül szinte egy üres, csupán székekkel berendezett kápolna fogadta az ünnepre összegyűlt 18 Notre Dame nővért, az évkezdő 133 kisdiákot, a 10 világi pedagógust, a szülőket és a híveket. Azóta folyamatosan bővült és szépült ez a hajlék-mondta köszöntőjében Sipos László igazgatóhelyettes, majd felvázolta teljessé válás mozzanatait. 1994-ben tölgyfából faragott új oltárt szentelhetett dr. Konkoly László, 2000-ben áldották meg az új üvegablakokat, melyek a II. világháborús bombázások során megsemmisült ablakok méltó utódai lettek, Budaházi Tibor, az iskola művésztanára tervei alapján. Az új évezredben tovább gazdagodott a kápolna a művészi értékű keresztúttal, új dobogók, szőnyegek, padok, teljes falfestés változtatta át a külsőt, s minderre 2011-ben adta áldását dr. Veres András megyéspüspök. S végül a koronát, a hangszerek királynője tette fel a fejlesztésekre. A Johannus orgonát ez alkalomból Vissi Barnabás, az iskola egykori növendéke szólaltatta meg.

-Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a megtervezéshez, a munkálatok irányításához és nem utolsó sorban az anyagi fedezet megteremtéséhez egy koordináló kézre volt szükség. Kápolnánknak van egy földi őrangyala, aki csendben, észrevétlenül intézte a dolgokat. Tóth Mária Mercédesz nővér áldozatos tevékenységének, imáinak köszönhetjük mindazt, amit magunk körül látunk-mondta Sipos László, miközben vastaps köszöntötte a nővért.

mindszenty-orgona 2

Mercédesz nővér 62 éve lépett a rendbe, hitoktatóként, kántorként találkozhattak vele a hívek, s nagyon sok papnak volt egykori tanítója. A püspökök személyes jó ismerőse, s mindenki szeretettel veszi körül, s ma is kapcsolatot tart a diákokkal. Örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt 20 év alatt hogy felduzzadt a tanulók száma, s milyen szép lett végül a kápolna is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK