2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az ivóvízre, márpedig vigyázni kell!

2016. március 24. csütörtök, 16:07
Címkék:

Az ivóvíz ma a legjobban ellenőrzött élelmiszer Magyarországon, melyből bátran lehet inni - fogalmazott köszöntőjében Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója víz világnapi rendezvényük apropóján meghirdetett alkotói pályázat díjkiosztóján.

zalaviz vilagnap5

A Zalavíz Zrt. víz világnapi rendezvényén

Hazánkban természetes dolog, hogy megnyitjuk a vízcsapot, melyből emberi fogyasztásra alkalmas vizet kapunk. Azon kevés nemzetek sorába tartozunk ezáltal, ahol biztosított a fenntartható vízszolgáltatás az ágazatban dolgozó mintegy 15 ezer ember munkájának köszönhetően. A világ jelentős részében azonban ez nem így van, vannak helyek, ahol szinte egyáltalán nincs jó minőségű, iható víz. A vezérigazgató úgy vélekedett, a jövő olajáért előfordulhat, hogy komoly nemzetközi konfliktusok, háborúk törnek ki, de nekünk itt a Kárpát-medencében az a dolgunk, hogy vigyázzunk erre a kincsre.

zalaviz vilagnap4

Gecse Péter, Nagy András, Vigh László,
valamint Böcskey Zsolt és Árkovics Orsolya.

.

A víz világnapját idén a "Vizek és mesterségek" mottóval hirdették meg, ami a rajzpályázat címe is volt egyben. Megköszönve a gyerekek aktív részvételét, úgy értékelt, az alkotások hűen tükrözik, hogy a víz mennyire létfontosságú az emberi szervezet számára, és mint közeg, milyen sokféle tevékenység és foglalkozás köthető hozzá.

zalaviz vilagnap3

Gecse Péter alpolgármester elmondta, a Zalavíz Zrt. immár hagyományos programján nemcsak rajzpályázatot hirdetett, hanem március 22-én és 23-án 30 iskolás csoportot fogadott a megyéből, hogy a diákok testközelben is megtekinthessék azon technológiákat Balaton úti telephelyén, melynek révén egészséges ivóvíz kerül mindannyiunk poharába. Az alpolgármester kiemelte a környezettudatos gondolkodás, a lakossági tudatformálás illetve a tudatos fogyasztás fontosságát, ami, mint mondta, megjelenik a környezetvédelem jeles napjainak megünneplésében Zalaegerszegen. Az önkormányzat, annak cégei valamint az oktatási, nevelési intézmények éves ütemterv szerint szervezik ezeket a közösségi programokat. Hangsúlyozta, az önkormányzat és a Zalavíz Zrt. egyaránt elkötelezett abban, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel a műszaki feltételek is rendelkezésre álljanak a megfelelő minőségű ivóvíz biztosításához.

Vigh László országgyűlési képviselő a tiszta és egészséges ivóvíz fontosságára, vízkincseink védelmére, a takarékos vízhasználatra hívta fel a figyelmet. Ennek okán beszélt az időjárási viszonyok, az évszakok jellegének megváltozásáról, valamint az édesvíz pazarlásának várható súlyos következményeiről. Jelezte, hogy a kormány a víziközmű ágazatot stratégiai kérdésnek tekinti, ennek részeként egységes vízdíjat kíván bevezetni az országban.

zalaviz vilagnap1

A Zalavíz Zrt. tizennegyedik alkalommal emlékezett meg a víz világnapjáról, illetve hirdetett alkotói pályázatot, melyre mintegy háromszáz rajz érkezett be. "Mindenki győztes, de vannak díjazottak", – hangsúlyozta Nagy András, hozzátéve azt, hogy a gyerekek nem csupán a paravánnak rajzoltak, hanem a munkatársaknak is, akik a művekből megismerhetik gondolkodásukat az egyik legfontosabb természeti kincsünkről, a vízről. A vezérigazgató azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy karácsonyi üdvözlőlapjukon az egyik díjazott rajzot használták fel.

zalaviz vilagnap2

Autómosás, tűzoltás, kertészkedés, búvárkodás, ásványvíz-készítés, hajózás – sorolta a vizes mesterségeket festményén Kismányoky-Wallandt Gertrúd (különdíj: 3. helyezett), a Liszt Ferenc Általános Iskola első osztályosa. Mint mondta, a vízre vigyázni kell, amivel testvére, Kismányoky-Wallandt Georgina (ált isk. alsó tagozat: 1. helyezett) is egyetértett. Rajzán tavaszi nagymosást ábrázolt, kék-fehér járólapon mosógépekkel, valamint virágos mezőn száradó ruhákkal.

.

A rajzpályázat díjazottjai kategóriánként:

Óvoda:
1. Horváth Mira Indira, Bagodi Napsugár Óvoda
2. Fecske Krisztina, Füles Mackó Óvoda, Zalaszentiván
3. Gyuk Donát Zsolt, Bagodi Napsugár Óvoda

Általános iskola alsó tagozat:
1. Kismányoky-Wallandt Georgina, Liszt Ferenc Általános Iskola, Zalaegerszeg
2. Bekő Ráhel, Eötvös József Általános Iskola, Zalaegerszeg
3. Balogh Bianka és Magna Glória, Ady Endre Általános Iskola, Zalaegerszeg

Általános iskola felső tagozat és középiskola:
1. Csihar Kíra Erika, Deák Ferenc Szakközépiskola, Zalaegerszeg
2. Koltai Máté Márk, Gönczi Ferenc Gimnázium, Lenti
3. Tőke Fruzsina, Ady Endre Általános Iskola, Zalaegerszeg

Különdíj:
1. Nádasdi Georgina, PTE ETK, Zalaegerszeg
2. Németh Helga, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Lenti
3. Kismányoky-Wallandt Gertrúd, Liszt Ferenc Általános Iskola, Zalaegerszeg

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK