2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az érzelmekre hatnak

2013. szeptember 03. kedd, 09:42
Címkék:

A budapesti Turay Ida Színház nyolc művésze korhű ruhákban igazi reneszánsz hangulatot varázsolt a nyitás két napján a felújított egervári Széchenyi–Nádasdy várkastélyba. Nem véletlenül voltak jelen, ugyanis a jövő évtől az egerszegi közönség is gyakrabban találkozhat a társulattal, mely együttműködési megállapodást kötött az üzemeltető Várkastély Kft.-vel. Ennek részleteiről Darvasi Zoltán kérdeztük.

turai szinhaz1

A Turay Ida Színház társulata az egervári várkastélyban

– A Darvasi Ilona alapította magánszínházunk 13 éve működik. Hiánypótló szerepet töltünk be a magyar színházi világban, miután az egykori Déryné Színházhoz hasonlóan utazószínházként járjuk az országot. A Turay Ida Színház célja, hogy a vidéken élő színházi közönségnek megmutasson olyan műveket, amelyek az igényes szórakozást biztosítják. Fontos, hogy láthassák azokat a művészeket, akik ma a budapesti színházi élet meghatározó egyéniségei, egyúttal alkotási lehetőséget biztosítva azok számára, akik esetleg méltánytalanul vannak mellőzve a színpadról. Több mint négyszázötven előadásunk van évente, nézőszámunk pedig bőven százharmincezer feletti. Repertoárunkban több mint 50 nagyszínpadi előadás szerepel.

– Hány tagja van a társulatnak?

– Harminchét társulati tagunk van, és több mint százra tehető vendégművészeink (zenészek, táncosok, színészek) száma, akikkel rendszeresen dolgozunk. Huszti Péter, Piros Ildikó, Pásztor Erzsi, Hűvösvölgyi Ildikó, Bencze Ilona, Mikó István, Benkő Péter, Nagy Gábor, Keresztes Ildikó, Nyírő Beáta, hogy néhány nagy nevet említsek társulati tagjaink közül. Leginkább szórakoztató darabokat játszunk, operettet, vígjátékot, zenés vígjátékot, de egyre nagyobb számban jelennek repertoárunkban a magyar kortárs és klasszikus drámairodalom legszebb gyöngyszemei is. Fontos számunkra, hogy felszínre hozzuk a nézők érzelmeit, legyen ez nevetés, vagy akár sírás.

turai szinhaz2

– Melyek voltak az idei évad slágerei, melyeket a zalai közönség is láthat majd?

– Idén júniusban mutattuk be a Gül Baba című operettet, két éve játsszuk a Cigányprímást, az Indul a bakterház című vígjáték már a 100. előadást is meghaladta, olyan művészekkel, mint például Mikó István, Nemcsák Károly, Szacsvay László. Az idei év is nagy elismerést hozott társulatunknak. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Szarvasi Vízi Színházban megrendezett II. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon az Anconai szerelmesek darabunkat legjobb előadásnak értékelte a zsűri és ami a legfontosabb számunkra, a közönség is! A legjobb férfi és női alakítás díját Nemcsák Károlynak, valamint Keresztes Ildikónak ítélték oda.

– Hogyan kapcsolódnak az egervári várkastélyhoz?

– Rendszeres fellépői voltunk korábban az Egervári Esték nyári színházak rendezvénysorozatnak. Most, hogy megújult a várkastély, ezt a kapcsolatot elevenítettük fel és erősítettük meg egy hosszú távú együttműködésben. Eszerint a jövő évtől minimum 12-15 előadást láthat tőlünk a zalai közönség. A gyerekeket nyári bentlakásos színházi táborba invitáljuk, ahol beszédtechnikát, éneket, táncot, színpadi mozgást tanulhatnak neves művészektől, szakemberektől. Mindeközben begyakorolnak egy produkciót, amit a tábor zárásaként a szülők előtt is bemutatnak majd. Az egész várkastélyt szeretnénk belakni, így a termekben, szobákban kamara- és felolvasóesteket tartunk, és kisebb darabokat játsszunk majd. Ez a hely történelmi szerepe miatt is megérdemli, hogy újra a kultúra fellegvára legyen! – hangsúlyozta Darvasi Zoltán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK