2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az elhurcoltakra emlékeztek a zsinagógában

2012. június 06. szerda, 19:29
Címkék:

A holokauszt 68. évfordulója alkalmából gyászmegemlékezést tartott a zalaegerszegi zsinagógában a helyi zsidó hitközség és a város önkormányzata. A menóra gyertyáinak meggyújtása után Siklósi Vilmos a hitközség elnöke beszédét azzal kezdte, hogy "kezdünk újra félni, félelemben pedig nem jó, nem szabad élni".

Az önkormányzat és a zsidó hitközség között jó a kapcsolat


Utalt ezzel többek között a közelmúltban történő székesfehérvári zsidó temető meggyalázására. A gonoszra nem emlékezni kell, hanem emlékeztetni, folytatta, majd az elhurcoltakra, köztük édesanyjára emlékezve, őt megszólítva beszélt arról, hogy az antiszemitizmus ellen közösen kell fellépni. Szólt arról is, hogy az önkormányzat és a zsidó hitközség között pozitív kapcsolat alakult ki az elmúlt években, és ez példa lehetne az ország többi városában is. Nagy Kálmán, a megyei közgyűlés elnöke felidézte az 1944-es zalai, zalaegerszegi eseményeket, és utalt arra, hogy a megye jelentős összegekkel támogatta a zalai zsidó temetők felújítását.

Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a közelmúltban, Izraelben részt vett egy nemzetközi polgármesteri konferencián. Ismerkedett Izraellel, az ott élőkkel és nagyon pozitív élményekkel tért haza. Szólt a több mint száz zalaegerszegi elhurcoltról, és mint fogalmazott, elutasít minden kirekesztő magatartást. Schönberger András főrabbi szintén a félelmének adott hangot az országban előforduló antiszemita nézetek miatt. Mint fogalmazott, hiányolja a kormánypárti politikusok nemtetszését az elhangzó kirekesztő szavak miatt.

zsido 1

Zalaegerszegről és környékéről több mint ezerkétszáz zsidó embert hurcoltak el 1944-ben koncentrációs táborokba, közülük mintegy százan tértek haza. Az áldozatok névsora fehér szalagokon volt olvasható a gyászmegemlékezésen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK