2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Árvizek ellen

2014. április 24. csütörtök, 14:37
Címkék:

Kerekes elzáró szerkezetekre alakították át a Gát utcai árvízvédelmi műtárgyakat, melyek már nem tudták betölteni védelmi szerepüket a tavaly húsvéti nagy árvízkor. (Felvételünk az Apátfai utcában készült.) A múlt év végén elvégzett felújítást a zalaegerszegi önkormányzat finanszírozta mintegy két millió forintból.

gatutca3

Műtárgyakat újítanak fel, védműveket emelnek

Gyarmati András, az Andráshida Településrészi Önkormányzat tagja a sajtóbejáráson elmondta, a lakók többször jelezték, hogy tegyenek valamit biztonságuk érdekében. Ezt követően kérték az önkormányzatot, hogy valósítsa meg a beruházást. A Gát utcában a veszélyt a Zala holtágja jelenti. Ha megemelkedik vízszintje, elöntheti a töltés oldalán lévő ingatlanokat. Olyan szerkezetű műtárgyakat építettek be, ami a lakók is kezelni tudnak szükség esetén, beszélt a részletekről.

gatutca1

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, tavaly több árhullám vonult le Zalán, a legnagyobb húsvét vasárnapján, amikor 358 centiméterrel tetőzött a folyó. Ezt követően árvízvédelmi intézkedési tervet készítettek és felmérték azokat a pontokat, melyeket meg kell erősíteni, így a Gát utcai műtárgyakat. A polgármester jelezte, szintén kritikusnak számít az Andráshida és az Apátfai utca találkozásában fekvő kanyar, ahol gát vagy védmű építésében gondolkodnak, de egyelőre csak homokzsákos védekezésre van lehetőség. A másik érintett helyszín a Zala utca, ahol a töltés megtörik, és magas vízállás esetén ideiglenes töltéssel kell védeni a házakat. Ezért itt egy árvízkaput építenek meg még az idei évben. Ennek az lesz a hatása, hogy nagyobb vízállás esetén nem kell a városnak 10–15 millió forintos védekezési költséggel számolni, és ami ennél is fontosabb, nagyobb biztonságban lesznek a gát mögött lakók, hangsúlyozta a polgármester.

Cseke Tibor, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta, a tavaszi árvízkor és novemberben is mérték a műtárgyaknál a vízszinteket. Ez alapján készítették el az intézkedési tervet, melyben meghatározták a beavatkozások sorrendjét. Felidézte, tavaly az átázott gáton kézben kellett behozni a nagyon nehéz szivattyút a Gát utcai szakaszhoz, hogy megszabadítsák a területeket belvíztől. Az új védművekkel azonban már nem lesz erre szükség, ráadásul gyorsabb beavatkozást is lehetővé tesz.

gatutca2

Az árvízvédelmi műtárgyak felújítása és korszerűsítése 32 millió forintba kerül, amit az önkormányzat saját erőből, az Új Deák Ferenc Városépítő programból finanszíroz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK