2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ar­cod­ra van ír­va!

2012. február 22. szerda, 00:00
Címkék:

Ne mond, hogy nincs sem­mi ba­jod, hi­szen az ar­cod­ra van ír­va – nem so­kat té­ve­dek, ha azt ál­lí­tom, hogy már mind­egyi­kü­nket szó­lí­tot­tak meg így az ut­cán az is­me­rő­sök és ba­rá­tok. Még­pe­dig ta­lá­ló­an, ugyan­is ar­cunk sok min­dent el­árul: vo­ná­sa­ink­ból, rán­ca­ink­ból, bő­rünk el­szí­ne­ző­dé­sé­ből kö­vet­kez­tet­ni le­het bi­zo­nyos be­teg­sé­gek­re, hi­ány­ál­la­po­tok­ra. Arc­di­ag­nosz­ti­ká­nak hív­ják ezt a mód­szert, amit dr. Wilhelm Heinrich Schüssler, né­met ho­me­o­pa­ta or­vos fej­lesz­tett ki 1873-ban.

arcdiagnosztika

 Vo­ná­sa­ink, bő­rünk el­szí­ne­ző­dé­se be­teg­sé­gről árul­kod­hat

– Schüssler ku­ta­tá­sa so­rán ar­ra a meg­győ­ző­dés­re ju­tott, hogy a szer­ve­zet­ben meg­ta­lál­ha­tó, úgy­ne­ve­zett anor­ga­ni­kus sók­kal gyó­gyí­ta­ni le­het, al­kal­ma­zá­suk­kal "a le­he­tő leg­rö­vi­debb úton ér­he­tők el a ki­tű­zött te­rá­pi­ás cé­lok" – mond­ja Kóborné Hardi Or­so­lya, Schüssler-tanácsadó, akit az arc­di­ag­nosz­ti­ka ki­ala­ku­lá­sá­ról, ha­tás­me­cha­niz­mu­sá­ról kér­dez­tünk. – Nem­csak a 12 só ös­­sze­té­tel­ét ha­tá­roz­ta meg, de azt is le­ír­ta, hogy az egyes tü­ne­tek mely só hiá­nyá­ra utal­nak a szer­ve­zet­ben, il­let­ve az egyes só­hi­ány­ok mi­lyen tü­ne­te­ket pro­du­kál­nak az ar­con, a bő­rön, és emö­gött mi­lyen be­teg­sé­gek áll­hat­nak. Eb­ből fej­lő­dött ki az arc­di­ag­nosz­ti­ka tu­do­má­nya.

– Mi­lyen só­hi­ány­ok­ról il­let­ve be­teg­sé­gek­ről árul­ko­dik ar­cunk?

– Ha va­la­ki­nek koc­ka­re­dő van a sze­me alatt, és ne­tán "kat­tog" a tér­de, gyak­ran ki­for­dul a bo­ká­ja, kö­tő­szö­ve­ti prob­lé­mái le­het­nek. Ne­kik az el­ső szá­mú Schüssler-sót, a calcium-fluoratumot ajánl­juk, ami egyéb­iránt feszesíti a bőrt, így szé­pé­sze­ti cél­ra is al­kal­mas. Ez az ás­vá­nyi só a cson­tok és a kö­tő­szö­vet mel­lett a fog­zo­mánc­ban is meg­ta­lál­ha­tó, így hi­á­nyát mu­tat­ja a fog vé­gé­nek fe­hér el­szí­ne­ző­dé­se. Ahogy em­lí­tet­tem, 12-fé­le funk­ci­o­ná­lis só lé­te­zik, me­lyek asze­rint van­nak cso­por­to­sít­va, hogy mi­re hat­nak a szer­ve­zet­ben. Pél­dá­ul ötö­dik a kálium-phosphoricum, mely a leg­fon­to­sabb ideg­rend­sze­ri Schüssler-só, al­vás­za­va­rok­ban, ki­me­rült­ség­ben, de­pres­­szi­ó­ban ha­tá­sos, de meg­em­lít­het­ném a he­te­di­ket, a mag­né­zi­um-phosphoricumot, mely izom­görc­­csel já­ró fáj­dal­mak, be­teg­sé­gek ke­ze­lé­sé­re al­kal­mas.

Ha tö­mö­ren aka­runk fo­gal­maz­ni, ak­kor azt mond­hat­juk, hogy a nát­há­tól kezd­ve min­den be­teg­ség­re van Schüssler-só, ami azért nem cso­da­szer. De ki­vá­ló ki­egé­szí­tő gyógy­mód pél­dá­ul ma­gas­vér­nyo­más-be­teg­ség­ben, mert csök­ken­te­ni le­het ve­le a gyógy­szer­ada­got. Cu­kor­be­teg­ség ese­té­ben is al­kal­maz­ha­tó, mert mér­sék­li az eset­le­ge­sen ki­ala­ku­ló szö­vőd­mé­nyek mér­té­két. Egyik ilyen szö­vőd­mény a lá­tás rom­lá­sa, mely­re calcium-fluoratumot adunk, vagy a fe­ké­lyes láb, me­lyet a Ferrum-phosphoricummal ke­ze­lünk. Az el­ső­se­gély­szer­ként is ne­ve­zett só ered­mé­nye­sen al­kal­maz­ha­tó a seb­gyógy­ulás meg­gyor­sí­tá­sá­ra, va­la­mint láz- és fáj­da­lom­csil­la­pí­tás­ra

– A Schüssler-sók ho­gyan fej­tik ki ha­tá­su­kat?

– Tu­laj­don­kép­pen ön­gyó­gyí­tás­ra ser­ken­tik a szer­ve­ze­tet úgy, hogy nem di­rekt­be pó­tol­ják az adott ás­vá­nyi só hi­á­nyát, ha­nem em­lé­kez­te­tik a szer­ve­zet a dol­gá­ra: ho­va és mi­lyen ás­vá­nyi sót kell be­épí­te­nie, hogy a kö­tő­szö­ve­tek vis­­sza­nyer­jék ru­gal­mas­sá­gu­kat, vagy csök­ken­je­nek a vissz­eres pa­na­szok. A Schüssler-sók ezért is te­kint­he­tők in­for­má­ció­hor­do­zók­nak, mert az in­for­má­ci­ók át­adá­sá­val ál­lít­ják hely­re a szer­ve­zet meg­bil­lent egyen­sú­lyát.

– Ho­gyan kell szed­ni?

– Alap­sza­bály, hogy egy­szer­re 4-fé­le Schüssler-só ké­szít­mény­nél töb­bet nem al­kal­ma­zunk. Mi­után a száj nyál­ka­hár­tyá­ján ke­resz­tül szí­vód­nak fel, el kell szo­po­gat­ni a Schüssler-só tab­let­tá­kat, le­he­tő­leg úgy, hogy előt­te és utá­na fél órá­ig nem fo­gyasz­tunk mást. De szok­tuk azt is aján­la­ni, hogy a na­pi ada­got old­ják fel más­fél li­ter víz­ben, és azt igyák meg tet­szés sze­rint. A tej­cu­kortar­tal­muk mi­att a laktózérzékenyeknek azt szok­tuk ja­va­sol­ni, hogy old­ják fel víz­ben, a tab­let­tá­kat, vár­ják meg, míg le­üle­pe­dik, és igyák meg a fo­lya­dé­kot úgy, mint­ha az tö­rök ká­vé len­ne. Fel­hív­nám a fi­gyel­met ar­ra, hogy a tab­let­tá­kat tar­tal­ma­zó üveg­csét nem sza­bad rá­zo­gat­ni, és mo­bil­te­le­fon mel­lett sem cél­sze­rű tar­ta­ni.

– Mi­lyen ki­zá­ró okok le­het­nek al­kal­ma­zá­sá­ban?

– A 11. Silicea-sót nem szed­he­tik azok, akik­nek tes­té­ben bár­mi­lyen implantátum – le­gyen az mellimplantátum, csí­pő­pro­té­zis vagy be­ül­te­tett fog – van el­he­lyez­ve, mert fenn­áll a ki­lö­kő­dés ve­szé­lye.
Hang­sú­lyoz­nám: a Schüssler-sók nem he­lyet­te­sí­tik a ha­gyo­má­nyos gyógy­sze­re­ket, ugyan­ak­kor ki­egé­szí­tő te­rá­pi­a­ként je­len­tős mér­ték­ben tá­mo­gat­ják a szer­ve­zet ön­gyó­gyí­tó me­cha­niz­mu­sát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK