2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A készültséget még fenntartják

2013. április 11. csütörtök, 17:17
Címkék:

A Kis-Balaton négy szakaszán továbbra is védekeznek a belvíz ellen, Zalaapátinál pedig első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben – számolt be az aktuális helyzetről Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az április 11-i bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

zala zalaber1

Az áradás ideje alatt az elöntött terület a kezdeti 120-ról 1120 hektárra emelkedett, ahol folyamatos védekezés zajlott. Az apadásnak köszönhetően már sehol sincs szükség vízszivattyúzásra, a figyelőszolgálatot azonban tovább működtetik, és a homokzsákokat is kinn hagyják április végéig az elöntött területeken. Mint fogalmazott, ezt az indokolja, hogy a vízgyűjtő területeken még mindig elég sok a hóban tárolt vízmennyiség, ami az időjárástól függően is, újabb áradásokat indíthat el a Murán és más vízfolyásokon.

Rigó Csaba a teendőkről továbbá elmondta, döntöttek arról, hogy Nagykanizsánál a Principális-csatorna néhány kilométeres kritikus mederszakaszát mielőbb meg kell tisztítani a benőtt fáktól és növényzettől. A végleges megoldást pedig az jelentené, ha a húsz kilométeres szakaszon gátak és zsilipek épülnének, és nagyteljesítményű szivattyú is üzembe állhatna. Ez a beruházás több százmillió forintot tesz ki.

zala szgrot3

A 76-os főút nagykapornaki, Zalaegerszegre vezető szakaszán, a jövő héten, ha az időjárás engedi, a közútkezelő megkezdi a megsüllyedt padka helyreállítását forgalomelterelés mellett. Zalaszentgrót zalakoppányi városrészében szintén rézsűcsúszás miatt rendeltek el forgalomkorlátozást a másfél tonnát meghaladó gépjárművekre, de ezen a szakaszon valószínűleg nem lesz szükség beavatkozásra.

A védelmi bizottság elnöke beszélt arról is, hogy a március 14-15-ei havazás kapcsán nagyon sok állampolgári panasz érkezett. Ezek arra irányultak, hogy az M7-es autópálya somogyi és zalai szakaszán jelentős minőségbeli különbségek voltak. Somogyban már fekete, sónedves utakon lehetett közlekedni, míg Zala megyében, a külső sávokban és a lehajtókon még hókásás utakon. Mint mondta, felkérték az autópálya-kezelőt, hogy síkosság-mentesítéssel és folyamatos takarítással előzzék meg legközelebb ezt a helyzetet.

Rigó Csaba kérdésre válaszolva elmondta, a közútkezelő idén a téli védekezésre szánt összeg négyszeresét költötte el. Az önkormányzatok is többletköltséggel számolhatnak, Zalaegerszeg városa több mint 120 millió forintos igényt nyújtott be a vis maior keretre.

(Fotók: a húsvéti áradásról)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK