2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Amit ne írj ki a Facebookra

2013. március 24. vasárnap, 12:50
Címkék:

A közösségi portálok használata számos előnnyel jár, ugyanakkor hátrányokkal is, melyekkel elég gyakran nem vagyunk tisztában. Mindkét lehetőségre igyekezett felhívni az általános iskolás korosztály figyelmét a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, mely csatlakozott az országosan meghirdetett Internet Fiesta programsorozathoz. Ott jártunkkor a zalaegerszegi Ady-iskola 7/c-s tanulói voltak a vendégek.

konyvtar face1

Internet Fiesta a megyei könyvtárban

Horváth Viktória könyvtáros egy sértő feliratú fotómontázzsal lepte meg a gyerekeket, ezeket a fotókat magukról tették közzé a Facebookon. Emellett kigyűjtötte azokat az információkat, melyeket családi és baráti kapcsolataikról, személyes érzelmeikről, kedvelt és nem kedvelt dolgaikról osztottak meg. Ezzel azt próbálta érzékeltetni, hogy egy-két kattintással bárki könnyedén hozzáférhet adataikhoz, visszaélhet fotóikkal, vagy az üzenőfalra kiírt bejegyzéseikkel (posztjaikkal), ha azokkal nem körültekintően bánnak.

konyvtar face viki– Nagyon fontos, hogy senki tegye láthatóvá a teljes születési dátumát, anyja nevét, címét és elérhetőségeit, mert ezekkel az adatokkal a társadalombiztosítási csalók simán visszaélhetnek. Sajnos általános az is, hogy szívesen megosztják a gyerekek, de a felnőttek is, nyaralásuk pontos dátumát. Ez felhívás a keringőre a betörők számára, főleg ha még néhány képet is megosztunk a szépen berendezett lakásunkról. Legkínosabb helyzeteket a lenge öltözetes és a bulizós fotók teremthetik elő, soha senki ne tegyen ki ilyent, mert könnyen egy pornó oldalon láthatja viszont. A fürdőruhás gyermekképek sajnos kedveltek a pedofilok körében.

Gondoljuk meg tehát milyen fotót teszünk ki a Facebookra, mert hiába töröljük később, azt már elérhetővé tettük mások számára. A fotóknál maradva, sokan előszeretettel osztanak meg árva kutyákról és beteg gyerekekről képeket, melyekkel vírusokat telepíthetnek számítógépükre. A kellemetlen helyzeteket kerülendően továbbá nem a Facebookon kell a személyes dolgokat megbeszélni vagy véleményt nyilvánítani másokról, arra ott a privát e-mail és a skype.

Horváth Viktória hozzátette, az adatbeállítások használatával nagyon sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. A gyerekek figyelmesen hallgatták az előadót egy-egy felvetéshez értően hozzászólva.

Vizi Tímea és Árendás Amanda érdeklődésünkre elmondták, tisztában vannak a veszélyekkel, ezért is használják a közösségi oldal adatvédelmi beállításait.

Bármilyen hihetetlen Facebook nélkül is lehet élni, bizonyítja, hogy az osztály nem minden tanulója van fent a közösségi oldalon. Réman Erika erre azt mondta: nincs kifogása ellene, egyszerűen nem érdekli.

Az Internet Fiesta keretében több olyan programot is megvalósítottak más korosztályok számára is a megyei könyvtárban, melyek az internet mindennapi használatának népszerűsítését szolgálták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK