2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Amikor valóra válik egy álom

2012. május 09. szerda, 17:25
Címkék:

A zalaszentgróti Ger­gő hor­gász­fel­sze­re­lést és a Len­ti­ben élő Kin­ga lap­to­pot ve­he­tett át a Cso­da­lám­pa Ala­pít­vány­tól a kö­zelmúlt­ban. En­nél ext­ré­mebb kí­ván­sá­got is tel­je­sí­tett már a ci­vil szer­ve­zet, pél­dá­ul az egerszegi An­na del­fint si­mo­gat­ha­tott Nizzában. Az ala­pít­vány azért jött lét­re, hogy a sú­lyos be­teg­sé­gek­kel küz­dő gyer­me­kek ar­cá­ra mo­solyt csal­jon egy-egy cso­da­lám­pás kí­ván­ság­tel­je­sí­tés­sel.

 anna nizza

Csodalámpás gyerekek Zalában is

– Na­gyon sze­re­tek hor­gász­ni, sza­bad­idő­ben szí­ve­sen j­árok le a Za­lá­ra és a ha­lasta­vak­ra. Több­nyi­re ke­szeg és ká­rász a zsák­mány, mely­ből mind­ig va­la­mi fi­nom­ság ké­szül – mond­ja Ger­gő, akit pé­csi kór­há­zi ke­ze­lé­se so­rán ke­res­tek fel az ala­pít­vány­tól. A zalaszentgróti 16 éves fi­ú­nak van egy má­sik szen­ve­dé­lye is, amit hi­va­tás­ként sze­ret­ne majd űz­ni. Ez pe­dig a tu­bá­zás. Je­len­leg a bu­da­pes­ti ze­ne­mű­vé­sze­ti szak­kö­zép­is­ko­la 11. osz­tá­lyá­ba jár. Nagy ál­ma, hogy kül­föld­ön ta­nul­has­son to­vább; Lon­don vagy New York a cél­ja. Nos, ez a vá­gya még nem tel­je­sül­he­tett, de a meg­ál­mo­dott hor­gász­fel­sze­re­lés igen, me­lyet nem­rég vett át a Cso­da­lám­pa Ala­pít­vány mun­ka­tár­sa­i­tól.

gergo horgaszfelsz kinga laptop

A Len­ti­ben élő, a za­la­eger­sze­gi De­ák Fe­renc szak­kö­zép­is­ko­lá­ba já­ró Kin­ga egy lap­to­pot sze­re­tett vol­na. Az ő kí­ván­sá­ga is meg­hall­ga­tás­ra ta­lált, mi­u­tán re­giszt­rál­tat­ta ma­gát az ala­pít­vány hon­lap­ján. A meg­le­pe­tés va­ló­ban vá­rat­lan­ra si­ke­re­dett. Édes­anyja mond­ta ne­ki, hogy cé­gé­től fel­ke­re­sik az is­ko­lát. Ak­kor még nem sej­tett sem­mit, de ami­kor édes­anyjá­val együtt meg­ér­kez­tek a Cso­da­lám­pa mun­ka­tár­sai az osz­tály­fő­nö­ki órá­ra, majd az osz­tály­fő­nök a cso­dák lé­te­zé­sé­ről kez­dett be­szél­ni, a kép össze­állt ben­ne. Iz­ga­tot­tan, nagy öröm­mel vet­te át a lap­to­pot. A 11-edikes lány egész­ség­ügyi dol­go­zó­nak ké­szül, szü­lész­nő sze­ret­ne len­ni.

– A Cso­da­lám­pa Ala­pít­vány a ne­vé­ben hor­doz­za, hogy va­la­mi­lyen kü­lön­le­ges dol­got tesz.

– Na­gyon büsz­kék va­gyunk ar­ra, hogy az el­múlt 8 év alatt már 1750 kis­be­teg­nek sze­rez­tünk örö­met egy-egy kí­ván­sá­guk tel­je­sí­té­sé­vel – me­sé­li Felkai Már­ta kom­mu­ni­ká­ci­ós ve­ze­tő. – A 3 és 18 év kö­zöt­ti da­ga­na­tos, le­u­ké­mi­ás, transzp­lan­tált vagy ar­ra vá­ró, izom­sor­va­dá­sos és még na­gyon sok egyéb, éle­tet ve­szé­lyez­te­tő be­teg­ség­ben szen­ve­dő kis­gyer­mek ál­mát va­ló­sít­juk meg. Kez­det­ben né­hány kí­ván­ság volt egy év­ben, az utób­bi 2-3 év­ben azon­ban már 260 kö­rü­li a tel­je­sí­tés, ta­valy pon­to­san 265, te­hát szin­te min­den­nap va­ló­ra vá­lik egy álom az or­szág va­la­mely pont­ján az ön­kén­te­se­ink és a tá­mo­ga­tó­ink se­gít­sé­gé­vel.

csaba gorbiczanita zoli legoland

– Mit kér­nek a gye­re­kek Önök­től?

– A ki­csik já­té­ko­kat, a na­gyob­bak lap­to­pot, fény­ké­pe­ző­gé­pet kér­nek. Aki­nek az ál­la­po­ta en­ge­di, kül­föld­re is utaz­hat, pél­dá­ul Eurodisney-be. Van, aki ál­lat­kert­be, vi­dám­park­ba sze­ret­ne el­jut­ni vagy film­for­ga­tást, te­le­ví­zi­ós so­ro­zat fel­vé­tel­ét vé­gig­néz­ni. A gye­re­kek fan­tá­zi­á­ja ha­tár­ta­lan, volt, aki az Orient Exp­resszen utaz­ha­tott, vagy lak­ta­nyá­ban iga­zi tan­kot ve­zet­he­tett. So­kan sze­ret­né­nek hí­res spor­to­lók­kal, mű­vé­szek­kel, hí­res­sé­gek­kel ta­lál­koz­ni, mint pél­dá­ul Ker­tész Im­re No­bel-dí­jas író­val, Far­kas Ber­ta­lan űr­ha­jós­sal, de már a pá­pá­hoz is el­jut­ha­tott egy cso­da­lám­pás gye­re­künk.

noemi markwebber

– Ho­gyan ta­lál­ják meg a gyer­me­ke­ket, hogy tel­je­sí­te­ni tud­ják a kí­ván­sá­gu­kat?

– Ön­kén­te­se­ink se­gít­sé­gé­vel Bu­da­pes­ten hét kór­ház­ban, va­la­mint Mis­kol­con, Deb­re­cen­ben, Sze­ge­den, Pé­csett, Za­la­eger­sze­gen, Szom­bat­he­lyen, Győr­ben és Veszp­rém­ben ta­lál­ko­zunk köz­vet­le­nül a ke­ze­lé­sek so­rán a kis­be­te­gek­kel, de a www.csodalampa.hu ol­da­lon ta­lál­ha­tó el­ér­he­tő­sé­ge­ink bár­me­lyi­kén is le­het je­lent­kez­ni. Így ta­lál­juk meg a za­lai gye­re­ke­ket is, ed­dig több mint 60 kis­gye­rek ál­mát va­ló­sí­tot­tuk már meg a me­gyé­ben. Za­la­eger­sze­gen az 5 éves Li­li pél­dá­ul ker­ti csúsz­dát kért hin­tá­val, a zala­szentlászlói gyer­mek­ott­hon la­kó­ja Csa­ba Görbicz Ani­tá­val, a Reziben élő No­é­mi Mark Webber­rel, Ba­bosdöbrétéről Szi­lárd Michael Schumacherrel ta­lál­koz­ha­tott. A nagy­ka­ni­zsai Dalma a FTC kez­dő­rú­gá­sát vé­gez­het­te el, a sár­mel­lé­ki Zol­tán Legolandbe utaz­ha­tott.

A kí­ván­ság­tel­je­sí­tés­sel azt sze­ret­nénk el­ér­ni, hogy olyan él­mény­ben, sze­mé­lyes fi­gye­lem­ben ré­sze­sül­je­nek a gye­re­kek, amely­ből erőt me­rít­het­nek gyógy­ulá­suk­hoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK