2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Alsópáhok új év, lendületes kezdettel

2015. február 08. vasárnap, 09:37
Címkék:

Alsópáhokon a megszokott lendülettel folyik tovább a munka, a pályázatok terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó önkormányzat az új uniós pénzügyi időszakban is a hasonló eredményességgel számol. Erre minden bizodalmuk meglehet, hiszen az elmúlt években fejlesztések egész sorát valósították meg sikeres pályázatokból. Büszkék lehetnek az alsópáhoki emberek községükre, hiszen szemmel látható a fejlődés az esztendők óta folyamatosan szépülő és gyarapodó településen.

alsopahok bolt

– A harmadik ciklusomat kezdtem meg polgármesterként tavaly októberben. Munkánkat felelősségteljesen és eredményesen kívánjuk folytatni, melyre az is kötelezet bennünket, hogy az elmúlt nyolc évben mintegy negyven pályázati projektet valósítottunk – kezdte a beszélgetést Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere. Környezetünk rendben tartása, utak, járdák, önkormányzati intézmények felújítása, új épületek, játszóterek létrehozása jellemezte többek között az eltelt időszakot. A közigazgatás nagy átalakításának részeként 2013-ban életbe lépett a kistérségeket felváltó járási rendszer, és Alsópáhok központtal létrejött az Alsópáhoki Közös Önkormányzati Hivatal. Idén változás történt, miután Felsőpáhok kilépett és Zalacsányhoz csatlakozott. Ennek következtében a létszám kétezer fő alá csökkent. Ezért 2015. január elsejétől a Sármelléktől leváló Zalavárral kötöttünk új megállapodást közös önkormányzati hivatal működtetéséről. A két település létszáma 2333 fő, ami megfelel a követelménynek. Alsópáhok továbbra is székhely, Zalaváron kirendeltség működik. Bízunk együttműködésünk és szakmai munkánk sikerében. A szervezeti átalakulás a helyi lakosságot nem érinti, a hivatali ügyintézés a megszokott mederben folyik tovább.

czigany sandor– Milyen pályázati fejlesztéseket említene meg 2014-es esztendő eredményei közül?

– Az elmúlt évben többek között létesítettünk egy termékboltot, megépítettünk négy buszöblöt, az óvodában új udvari játszóeszközöket telepítettünk, a Kossuth utca végén tündérkertet, pihenőparkot alakítottunk ki, gondot fordítottunk a hegyi utak karbantartására valamint a település folyamatos virágosítására. A 76-os elkerülő átadását követően lecsökkent az átmenő forgalom, sokkal csendesebb és nyugodtabb lett a falu. A korábbi nagy forgalom azonban megviselte útjainkat, ahogy az építés ideje alatt a sűrűben használt Szentgyörgyvár és Alsópáhok közötti hegyi utat is. Reméljük, hogy a tulajdonos Közútkezelő elvégzi majd a szükséges rekonstrukciót.

– Hogyan tovább? Milyen beruházásokkal folytatódhat a település fejlesztése?

– Az új év remekül indult e tekintetben, hiszen egy KEOP kiíráson száz százalékos támogatottsággal, több mint 51 millió forintot nyertünk a közvilágítás energiatakarékos átalakítására. A meglévő lámpatesteket korszerű LED-es fényforrásra cseréljük le a belterületen minden utcában várhatóan az első félév végére. Az óvoda épületére is adtunk be energetikai pályázatot napkollektoros melegvíz-ellátó rendszer kiépítésére. Hasonló fejlesztést valósítanánk meg a hivatal épületében napelemes rendszer kialakításával, ami az áramellátást és a fűtést biztosítaná. Mindkét pályázati projekttel kedvező döntés esetében 35 millió forintot nyerhetünk, ami százszázalékos támogatottságot jelent. A beruházások hozadékaként pedig csökkeni fognak üzemeltetési költségeink.

Mivel nincsen járdaépítésre pályázat, önerőből folytatjuk ezt a munkát. Az elmúlt év decemberében a Mély úton hegyi út feljárójáig építettük meg járdát, idén április végére az orvosi rendelőig, az év második felében a temetőtől a Kölcsey utcáig készül el a gyalogos úttest. A ciklus végére szeretnénk elérni, hogy mindkét oldalon viacoloros járda álljon rendelkezésre a település teljes területén. Tavaszra megérkezik az új 38 lóerős, kabinos traktor munkagépekkel, melyet TAO pályázaton nyertünk el.

– A tavaly átadott helyit termékboltban mikor kezdődhet meg az árusítás?

– Várhatóan február végén. A mostani helyéről átköltözik a kenyérbolt szélesebb élelmiszerkínálattal. A pékség tulajdonosa lesz az egyik üzemeltető, aki már bebútorozta az üzlethelyiséget. Ez az alapellátás egészül ki helyi termékek forgalmazásával. Folytatva az ez évi beruházások sorát, megépítjük az ötödik buszöblöt, a nemesboldogasszonyfai falurészben a ravatalozót újítjuk fel, tetőcserével és egy fedett esőbeálló megépítésével. Az alsópáhoki temető parkolójának bővítését is tervezzük, ehhez telkeket fogunk vásárolni.

Általános iskolánk ugyan már állami fenntartású, mégis folyamatosan gondot fordítunk rá. Idén a folyosón lévő vizesblokkokat újítjuk fel, illetve hamarosan elkészül az a kerítés, amit az iskola és a templom között építünk. A műemlék templomunk helyreállítását is támogatjuk, az elmúlt évben a torony megújításához, idén az épület külső festéséhez járulunk hozzá. Figyelmünk ebben az évben is kiterjed településünk környezetére, rendezettségére és virágosítására, az idegenforgalmi adó bevételéből újabb pihenőparkot alakítunk ki.

alsopahok lord

– Mi jellemzi a település közösségi és kulturális életét?

– Büszkék lehetünk településünk közösségi életére, civil szervezeteink munkájára, sikereire. Támogatásukra ebben az évben is több mint hat millió forintot fordítunk. Önkéntes tűzoltó egyesületünk női csapata 2014-ben országos második helyezést ért el a kismotorfecskendő szerelési bajnokságon. A megmérettetésen idén is részt vesznek, önkormányzatunk pedig támogatja, hogy minden helyszínre eljussanak. Az Allegrezza Kamarakórus tízéves fennállását egy koncerttel szeretnénk megünnepelni a templomban.

Alsópáhok életében a civil szervezetek fontos szerepet töltenek be, éppen ezért kitüntetéssel ismerjük el tevékenységüket. A tavalyi falunapon az önkéntes tűzoltóknak, a labdarúgó egyesület valamint a polgárőr egyesület egy-egy tagjának mondtunk így köszönetet. A helyi közösség aktivitása az évente megrendezett programokban is megnyilvánul, ezek a rendezvények idén is számítanak érdeklődésre. E téren a művelődési ház programkínálatával is elégedettek lehetünk, ahol február 7-én a már hagyományos retro diszkóba várják a szórakozni vágyókat – mondta Czigány Sándor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK