2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Alsópáhok alkotó közössége

2014. július 10. csütörtök, 17:15
Címkék:

Idén másodszor is elnyerte a Humanitárius település címet Alsópáhok önkormányzata, melylyel a Magyar Vöröskereszt a helyi vöröskeresztes alapszervezet és azt támogató helyhatóság munkáját ismerte el. A település önkormányzata az élet más területein is eredményesnek bizonyul, amit jól igazolnak megvalósult projektjei. Ezen a téren idén is lesz feladat bőven, erről és a sikerek titkáról Czigány Sándor polgármestert kérdeztük.

alsophahok utca netTisztességes és kemény munkával a településéért

alsopahok czigany sandor– Úgy érzem, hogy az elmúlt nyolc esztendőben olyan alkotó közösséget hoztunk létre, amelyre igazán büszke lehet minden itt élő ember – értékelt a polgármester, aki 2006 óta vezeti a települést. – Ez a partneri együttműködés az elmúlt négy évben teljesedett ki, s valóban jó kollektíva alakult ki a hivatalon és a testületen belül egyaránt. Ez azért fontos, mert egyetértésben és nyugalomban tudunk együtt dolgozni, ami megalapozza a jövőbeni munka eredményességét is. A magam részéről is igyekeztem mindent megtenni, hogy településünk sikeres legyen. Folytatni szeretném a munkát, és a közösen elért eredmények tükrében a képviselő-testület tagjait is az indulásra buzdítanám az őszi önkormányzati választásokon.

– De addig még sok feladatuk lesz. Melyek ezek?

– Az idei évben is a tervek szerint halad a falu fejlesztése. Pályázati támogatásból négy új buszvárót és buszöblöt alakítottunk ki. Jelenleg a helyitermékbolt építésén dolgozunk, amit a decemberi határidő előtt várhatóan már októberre befejezünk. Ezt követően teremtjük meg az indítás feltételeit, ami a berendezések beszerzését, az árukészlet feltöltését és az üzemeltetés biztosítását jelenti. Az építési beruházás megvalósítására az Alsópáhokért Közalapítvány nyert 25 millió forintos támogatást a Leader-programon.

Hamarosan egy új falugondnoki buszt is vásárolhatunk tízmillió forintos támogatásból, önkormányzatunk önrészként az áfa költségét állja ezen felül. A közelmúltban önerőből egy hétszemélyes, platós autót szereztünk be, ami a GESZ dolgozók munkáját segíti, hiszen a virágokat öntözni, a zöldfelületeket gondozni kell. Idén mintegy kétmillió forintból virágosítottunk a településen, emellett a sportpálya mellett egy parkot létesítettünk támogatásból, s most építünk egy gyakorlópályát az önkéntes tűzoltó egyesületünk számára. Már csak a növénytelepítés van hátra a falu déli részén kialakított sétaparkban, ami őszre lesz kész, s ahol játszótér is szolgálja majd a gyerekek kikapcsolódását.

– Az elmúlt években megvalósított beruházások szem-mel láthatóan végig kísérhetők a településen. A jövőt tekintve mivel kívánják folytatni a munkát?

– Az utak, járdák rendbetételével. November közepére elkészül az elkerülő út, ami a közlekedés szempontjából végre nyugalmat hoz, de nem úgy az út állapotában. A főutca burkolata ugyanis az elmúlt években a nagy átmenő forgalom miatt jelentősen tönkrement, ezért kérjük a fenntartó Közútkezelőt a rekonstrukció mielőbbi elvégzésére.

Még az idén szeretnénk folytatni a járda építését az orvosi rendelőtől a keszthelyi elágazóig a nyugati oldalon, jövőre pedig szeretnénk befejezni a temetőfeljárótól a Kölcsey utcáig tartó szakaszt. A következő önkormányzati ciklusban szeretnénk elérni, hogy a falu teljes hosszában mindkét oldalon térburkolatos járda épüljön ki, biztosítva a biztonságos gyalogos közlekedés feltételeit a Sármellék felé vezető falurészen is. Az elkövetkező években pályázati támogatás segítségével szeretnénk felújítani orvosi rendelőnket, ahol többek között teljes tetőcserét és az épület szigetelését végeznénk el.

Szintén napirenden tartott kérdés a hegyi utak rendbetétele. Ennek szükségességét a közelmúltbeli esőzés is megerősítette. A lezúduló csapadékmennyiség több milliós kárt okozott, szinte minden hegyi utunkat újra kellett feltölteni, amit rövid időn belül elvégeztünk.

alsophahok buszmegallo net

– A ciklus vége felé mindenképpen szót érdemel a 2013-as közigazgatási reform, ami jelentős változást hozott az önkormányzatok életében. Hogyan értékel?

– Iskolánk fenntartását ugyan átvette az állam, de nálunk mintha mi sem történt volna, mert azóta is minden kérését teljesítjük. A fenntartó KLIK-kel jó kapcsolatot ápolunk, persze vannak még megoldandó problémák, mint minden új rendszerben, de összességében úgy látjuk, az átszervezés magasabb színvonalú szakmai munkát eredményezett. Most adtunk be egy pályázatot, amely ha nyer, az iskola, az óvoda és a hivatal energetikai korszerűsítését szolgálja majd. Napelemes rendszert szeretnénk kiépíteni a villanyáram megújuló energiával való ellátása érdekében. A háromcsoportos óvodánkban nyári karbantartási feladatként felújítjuk az udvari játékokat saját erőből, emellett kivágjuk az épületet is veszélyeztető öreg platánfát, melynek helyére ősszel egy nagynövésű fát ültetünk.

– Alsópáhokon nemcsak a fizikális építkezések látványosak, hanem a közösséget szolgálók is. A civil szervezetek tevékenysége, teljesítménye is említésre méltó.

– Örömmel tölt el bennünket az, hogy idén másodszor nyertük el a Humanitárius település címet. Ezt azok a települések érdemelhetik ki, melyek ruhagyűjtéssel, véradással, az elesettek támogatásával segítik a Vöröskereszt tevékenységét. Az elismerés a helyi vöröskeresztes alapszervezet munkáját is dicséri. Jövőre szeretnénk megrendezni a humanitárius települések országos találkozóját, reméljük, érdemesnek találnak bennünket a feladatra.

Májusban zajlott az IKSZT Európa Hét elnevezésű vetélkedősorozat, ahol Alsópáhok csapata holtversenyben Murakeresztúrral, országos első helyezést ért el. A csapattagok jutalomból ellátogathattak az Országházba egy parlamenti ülésre. A tavaly országos bajnokságot nyert önkéntes tűzoltó egyesületünk idén is remekül szerepel a részversenyeken, bízunk benne, a győzelem most sem marad el. Labdarúgó -egyesületünk idén ünnepli fennállásának 64. évfordulóját, ezzel együtt a legsikeresebb évét is, hiszen újoncként a negyedik helyen végeztek a megyei II. osztályban.

alsophahok utca1 net1

Tisztességes és kemény munkáról árulkodnak a civil szervezetek sikerei. Elért eredményeink és a lakossági visszajelzések alapján joggal hihetjük azt, hogy önkormányzatunk tevékenységének sikeressége is ebben rejlik. Ezen elvárások mentén dolgozunk, s a jövőben is így kívánunk tenni. Elkötelezett alsópáhokiként bízom abban, hogy a 2014-es őszi önkormányzati választásokon településünk lakossága újból érdemesnek talál bennünket erre a feladatra – zárta a beszélgetést Czigány Sándor polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK