2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Államtitkári látogatás

2011. november 20. vasárnap, 14:20
Címkék:

A kormánytagok országjárásának keretében Zalaegerszegre látogatott Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára. Sajtótájékoztatóján többek között a vállalkozásokat terhelő adminisztráció csökkentésére tett intézkedési csomagról beszélt.

 

Cél a versenyképesség erősítése

Ennek köszönhetően, mint fogalmazott, 500 milliárd forinttal csökkenhet az adminisztrációs teher a 114 intézkedést magában foglaló program hatására.

A 2012-es költségvetés kapcsán szólt arról is, hogy a kormány előrejelzése szerint 2,5 százalékos szinten várható jövőre az államháztartási hiány. Magyarország a 2004-es EU csatlakozása óta egyetlen kormány sem tudta tartani a 3 százalék alatti hiányt. A versenyképesség erősítése érdekében még több feladat vár a kormányra. A legfontosabb az adócsökkentés, a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése és a foglalkoztatási szabályok módosítása. Komoly eredménynek tartja, hogy a múlt évhez képest 36 ezerrel nőtt foglalkoztatottak száma.

Cséfalvay Zoltán beszélt arról is, hogy az ország jelentős tartalékokkal rendelkezik, erre szükség van, az eurózónában kialakult helyzet miatt. A kormány mintegy 300 milliárd forintot különített el, mert a válság miatt nem látni előre hogyan alakul, miként változik a forint árfolyama. Az IMF-el kezdeményezett tárgyalásokról szólva annyit jegyzett meg: az országnak szüksége van biztonsági hálóra.

A sajtótájékoztatón Gyutai Csaba polgármester úgy fogalmazott: a jövő évi egy országvédelmi költségvetés, hogy kilábaljunk a válságból, mert a "görög út járhatatlan". Zalaegerszeg helyzetét kedvezőnek nevezte, mivel a városnak nincs adóssága, az országos átlagnál jobb a munkanélküliségi ráta, amelyet sikerült 5 százalék alá szorítani. Említette még a telephely-fejlesztési program indulását is.

Rigó Csaba kormánymegbízott arról beszélt, hogy a versenyképesség csak "jó állammal" képzelhető el. A kormányhivatal felvette a kapcsolatot a helyi vállalkozásokkal, fórumok keretében egyeztetik elképzeléseiket. Az új munkahelyeket teremtő cégeknek soron kívüli hatósági ügyintézést biztosítanak.

Dr. Gyimesi Endre Zalaegerszeg országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, milyen pénzügyi kondíciókkal vette át a jelenlegi kabinet az országot. Szerinte, most olyan tabukat kell megdönteni, amelyekre eddig egyik kormány sem volt hajlandó. A cél pedig mindenekelőtt a válságból való kilábolás, majd az ország gazdaságának az erősítése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK