2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Államalapítás: örökérvényű értékeket közvetít

2015. augusztus 20. csütörtök, 10:44
Címkék:

A kereszténység felvétele az államalapítástól elválaszthatatlan, azzal egyenértékű fontos döntés. Szent István államférfiú bölcsességének bizonyítéka, hogy egy évezreddel ezelőtt a pápától kért koronával az állami felemelkedés egyetlen útját teremtette meg – hangsúlyozta dr. Gulyás Gergely a Szent István szobornál tartott beszédében a csácsbozsoki városrészben.

aug20 kezdo

Ünnepség augusztus 20-a alkalmából

Az Országgyűlés fideszes alelnöke kiemelte, a kereszténység felvételével valósult meg az európai közösséghez való tartozás, hazánk ezért elválaszthatatlan része ezer esztendeje Európának. Mint mondta, földrészünkön a kereszténység nemcsak hitbéli kategória, hanem a kulturális önazonosság része, melyből az is részesedik, aki egyébként nem tartja magát vallásosnak. Nemzeti ünnepeink, különösen augusztus 20-a – a magyar államiság ünnepe – éppen ezért közvetít örökérvényű értékeket egy értékválságtól küszködő korban, amikor sokan azt akarják elhitetni, hogy minden viszonylagossá tehető, hogy nem lehet feltétlen a hazához való ragaszkodás, a hit, az összetartozás. Nemzeti ünnepünk üzenete cáfolata azonban mindennek, húzta alá.

aug20 gulyasgergely

Mint fogalmazott, a Szent Istváni államalapítás mindennek a kezdetét jelenti, a több mint ezeréves államiságunkra ezért lehetünk joggal lehetünk. Augusztus 20-a azt üzeni minden magyar számára, hogy az államiság és a nemzeti összetartozás az éppen aktuális értékek felett álló értékek, melyek nem tehetők relatívvá, és amelyek tértől, időtől, helytől és kortól alkalmasak arra, hogy egy ország helyzetét felmérjük, de alkalmasak arra is, hogy a világnézeti különbségek ellenére ezekre építsük a jövőt.

aug20 papok

Az alelnök kitért arra, hogy a magyar államnak több mint ezer év elmúltával helyes válaszokat kell adni a nap mint nap felmerülő nehézségekre. Mint mondta, vajon adható-e kétféle válasz a gyermekvállalás támogatására, a társadalmi integrációt kizáró mértékű, az európai kultúrát veszélyeztető bevándorlás elutasítására, a szülőföldön való boldogulás megbecsülésére, az egyházi oktatás lehetőségének biztosítására, a kettős állampolgárság ügyére. Nem, mert a felesleges viták saját kultúránkat, ősi értékeinket és összetartozásunkat kérdőjelezik meg, figyelmeztetett Gulyás Gergely.

aug20 szeleteles

Az ünnepi beszédet követően Veres András megyés püspök és dr. Márfi Gyula megszentelte az új kenyereket, amit többek között Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő, Rigó Csaba kormánymegbízott és Herkliné Ebedli Gyöngyi, a település önkormányzati képviselője szeletelt fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK