2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Adósságátvállalásból jeles

2013. március 06. szerda, 22:28
Címkék:

A Keszthely városát érintő állami adósságátvállalás részleteiről tartottak sajtótájékoztatót a helyi városháza dísztermében március elején. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere büszkeséggel és örömmel szólt arról, hogy Keszthelynek a kormány által indított állami adósságátvállalás első körében az 5-50 százalékosos besorolás helyett, a megyében egyedülállóként, sikerült elérni a 70 százalékos sávba kerülést.

adossag-sajtaj

A megkapott 747 millió forintos könnyítés a város életében jelentős fordulat -húzta alá, hisz a következő év tervezése is könnyebb és biztonságosabb lehet, mert a hiteltörlesztés nem nyomja olyan komoly erővel a vállát a "Balaton fővárosának". Tavaly év végén Keszthely összes adósságállománya több mint egymilliárd forintra rúgott, ebből a fejlesztési hitel összege 887 millió forintot tett ki, a város működéséhez használt likvidhitel összege pedig mintegy 180 millió körül mozgott -vázolta Ruzsics Ferenc a számadatokat, majd arra emlékeztetett, hogy a város nemrég 347 millió forintot pályázati pénzt nyert a Balaton-part II-es ütem megvalósítására, amihez nem kell önerőt biztosítania. Az aktuális törlesztő részletek és egyéb pénzügyi kötelezettségek 70 százalékának kifizetésében segít majd az állam évről-évre. Az önkormányzat idei költségvetésében ez közel 150 millió forint tőketörlesztés megtakarítását jelenti.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is üdvözölte a kormány fokozatos és folyamatos önkormányzati adósságtörlesztés átvállalási programját. Állította, hogy a felelős vezetői döntésekhez köthetően sem a megye, sem Keszthely nem tartozott a súlyosan eladósodott régiók, vagy a csőd közeli városok táborába. A keszthelyi városvezetés jól tárgyalt az ügyben- szögezte le. Úgy látta, Keszthely eddig meglévő adóssága javarészt az előző kormány által kiírt pályázatok magas önerő részéhez köthető, és minimum a felére apad, ezért kijelenthető: hogy az amúgy feltétlen szükséges turisztikai fejlesztésekre felvett hosszú távú hitel nem jelent majd vállalhatatlan anyagi terhet, és az idegenforgalmi adóbevételekből az könnyebben visszafizethető lesz. A kormány további önerő könnyítő pályázatokkal segíti majd a településeket-adta hírül. Az elmúlt időszakban megtörtént a megyei önkormányzat adósságátvállalása és az év végén az 5000 fő alatti települések esetében lett a kormány a hiteltörlesztő. Keszthely környékén így már nem akad olyan település, amelyik hitelállománnyal küzdene. Sok esetben még a 100 millió forint körüli önhikis, peres adósságokat (Zalavár, Sármellék) is kifizette az állam, de Zalacsány is megszabadult 130 milliós hitelétől, sőt Cserszegtomajnak is könnyebb lett azzal, hogy megszabadult 40 milliós fejlesztési hitel adósságától. Hévíznek és Zalaszentgrótnak pedig nem volt adóssága.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK